Barcelona tindrà un ordinador quàntic, capaç de fer el mateix que milers alhora

Aquests ordinadors treballen amb un sistema diferent del binari i poden assumir càlculs d'altíssima complexitat gastant el mateix que una nevera
Actualitzat
TEMA:
Ciència

Hi ha ordinadors capaços de fer tots sols el mateix que fan milers de computadores alhora, i que a sobre gasten la mateixa energia que una nevera. S'anomenen ordinadors quàntics i suposen un enfocament completament diferent de la informàtica actual.

Enlloc d'utilitzar el sistema binari, on els bits es troben en dos estats -0 o 1-, els ordinadors quàntics inclouen una superposició d'aquests dos valors; no treballen amb bits, sinó amb bits quàntics. Es basen en les propietats de la física quàntica, la que regeix en el món subatòmic.

I per a què serveix un ordinador quàntic? Doncs per fer càlculs d'altíssima complexitat estalviant quantitats enormes d'energia, i també a més velocitat. Una rapidesa que agilitzarà els processos basats en l'anàlisi de dades i que avui en dia es plantegen als superordinadors com el Mare Nostrum, també instal·lat a Barcelona.

Aquests processos s'apliquen, entre altres àmbits, en el financer, en l'estudi del mecanisme d'acció i de l'efecte de nous fàrmacs, en la instauració de models climàtics més precisos o en la creació de codis de seguretat informàtica pràcticament impossibles de desxifrar.

El Mare Nostrum està instal·lat en una antiga capella, al campus de la UPC

De moment, aquest tipus d'ordinadors només estan disponibles per a ben pocs. Google, per exemple, en té un capaç de calcular en 3 minuts i 20 segons el que hauria costat 10.000 anys.

Per tal de sumar-se a la cursa, el Consell de Ministres ha aprovat el projecte Quantum Spain, que donarà accés a les empreses i al sector públic a desenvolupar un ordinador quàntic a Espanya.

La intenció del projecte és que, un cop acabat, aquest ordinador estigui a disposició de la comunitat investigadora per al desenvolupament de la intel·ligència artificial.


Un ecosistema quàntic

L'ordinador quàntic, que es construirà al Barcelona Supercomputing Center i estarà operatiu a finals del 2022, és la pota més important del projecte Quantum Spain, però no l'única. La intenció del govern espanyol és crear un "ecosistema nacional quàntic per a la intel·ligència artificial".

I per tal que l'ecosistema tingui continuïtat, serà clau la recerca. Per això el projecte implica 25 universitats i centres d'infraestructures i de supercomputació de 14 comunitats autònomes. Totes estaran coordinades per la barcelonina Alba Cervera-Lierta.

En aquest ecosistema també hi jugaran un paper important les empreses espanyoles, que desenvoluparan tecnologia pròpia per evitar la compra del hardware a països tercers. En la cursa de la computació quàntica, la sobirania tecnològica i econòmica seran clau.

 

ARXIVAT A:
Ciència
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut