El Barcelona Supercomputing Center acollirà un dels primers ordinadors quàntics europeus (Barcelona Supercomputing Center)

Barcelona tindrà un segon ordinador quàntic, que s'integrarà a una xarxa europea pionera

El Barcelona Supercomputing Center serà un dels sis centres que acollirà la primera xarxa europea de computació quàntica
TEMA:
Tecnologia

Barcelona tindrà dos ordinadors quàntics. El Barcelona Supercomputing Center acollirà un segon ordinador, que se suma al que ja es va anunciar l'any passat i s'integrarà en una pionera xarxa europea de computació quàntica.

Aquest ordinador quàntic formarà part del superordinador Marenostrum 5, un dels més potents d'Europa. La instal·lació suposarà una inversió de 12,5 milions d'euros, cofinançats per la Unió Europea i el govern espanyol, i es preveu que estigui operatiu a finals del 2023.

El director del Barcelona Supercomputing Center, Mateo Valero, destaca que el nou ordinador quàntic reforçarà el paper del centre de supercomputació a Europa:

"Aquesta nova infraestructura que integrarà la computació quàntica amb MareNostrum 5 ens permetrà avançar en múltiples aplicacions acadèmiques i que el Barcelona Supercomputing Center tingui un paper decisiu a Europa en aquestes noves tecnologies que formaran part de la societat del futur."

Aquest ordinador quàntic forma part del programa QuantumSpain, iniciat el 2021 a través de la Secretaria d'Estat de Digitalització i Intel·ligència Artificial (SEDIA) del govern espanyol.

El superordinador MareNostrum 5 (Barcelona Supercomputing Center)


Per a què serveix un ordinador quàntic?

Els ordinadors quàntics suposen un enfocament completament diferent de la informàtica actual. Són capaços de fer tots sols el mateix que fan milers de computadores alhora amb un consum energètic similar al d'una nevera.

Poden fer càlculs d'altíssima complexitat a gran velocitat i estalviant una gran quantitat d'energia. En comptes d'utilitzar el sistema binari, els ordinadors quàntics no utilitzen bits sinó bits quàntics: els bits treballen en dos estats, 0 o 1, i els ordinadors quàntics inclouen una superposició d'aquests dos valors.

En comptes de bits, doncs, són qubits o bits quàntics. Els qubits basen en les propietats de la física quàntica, la que regeix en el món subatòmic i que sovint xoca amb la lògica del nostre món macroscòpic.

L'ordinador quàntic que té Google, per exemple, és capaç de calcular en 3 minuts i 20 segons operacions que a un ordinador actual li haurien costat 10.000 anys.

L'ordinador quàntic que s'instal·larà al Barcelona Supercomputing Center permetrà augmentar de manera notable l'impacte de la investigació i la innovació en permetre solucions que superen les capacitats dels supercomputadors actuals. Així, servirà per impulsar la recerca i el desenvolupament en àmbits tan diversos com les comunitats científiques, la indústria i el sector públic, independentment de l'estat europeu des d'on s'investigui.

Una xarxa europea de computació quàntica

Espanya és un dels països europeus seleccionats per formar part d'una xarxa pionera d'ordinadors quàntics, juntament amb Alemanya, França, Itàlia, Polònia i la República Txeca, impulsada per l'European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC DJ.), el consorci de supercomputació de la Unió Europea.

Aquesta nova xarxa europea de computació quàntica entrarà en funcionament el segon semestre de 2023, amb finalitats de recerca i desenvolupament.

Els nous ordinadors quàntics s'integraran en els superordinadors que ja hi ha en funcionament a les seves respectives instal·lacions, teixint una àmplia xarxa europea que garantirà als usuaris l'accés a diverses tecnologies i arquitectures quàntiques. Atendran la creixent demanda de recursos de computació quàntica i nous serveis potencials per a la indústria i la recerca europea.

S'espera que la xarxa europea de supercomputació pugui resoldre més ràpidament problemes complexos en àmbits com la salut, la crisi climàtica, la logística o l'ús de l'energia.

Entre les aplicacions potencials de la computació quàntica hi ha l'optimització de fluxos de tràfic i problemes numèrics fonamentals en química i física per al desenvolupament de nous fàrmacs i materials.

Imatge d'arxiu del superordinador MareNostrum 4 (ACN)

 

ARXIVAT A:
Tecnologia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut