Barcelona vol reduir horaris de terrasses després de detectar 11 punts amb massa soroll
Els sonòmetres instal·lats per l'Ajuntament en carrers i places confirmen que, en tots els casos, se superen els límits legals, amb registres que afecten la salut
L'Ajuntament de Barcelona es planteja avançar l'horari de tancament de les terrasses d'alguns bars i restaurants, on es demostri que molesten el descans dels veïns.
És una de les mesures anunciades aquest dimecres pel consistori per intentar combatre la contaminació acústica, que en algunes places i carrers supera el màxim permès per la Unió Europea i no permet el descans del veïnat, com ha explicat, a TV3, una veïna de Gràcia:
"Intentes dormir i ara et desperten uns, ara et desperten altres i potser en tota la nit dorms seguides dues hores. Estem esgotats."
Els mesuradors de soroll que l'Ajuntament de Barcelona va instal·lar fa unes setmanes en 11 carrers de la ciutat donen la raó als veïns. En tots, els sonòmetres han confirmat que el nivell de soroll supera el límit legal en més de 3 decibels.
Els espais que s'han analitzat fins ara i on s'ha comprovat que hi ha més soroll del permès són: la plaça d'Osca, a Sants; el carrer Enric Granados, a l'Eixample Esquerre; el carrer Rogent, al Camp de l'Arpa; la Rambla del Poblenou i el Triangle Lúdic del Poblenou; les places de la Virreina, del Sol i de la Revolució, a Gràcia; els carrers Joaquim Costa i Nou de la Rambla, al Raval; el carrer Almirall Churruca, a la Barceloneta; la plaça George Orwell, al barri Gòtic; i el carrer de l'Allada-Vermell, a prop del Born.
Uns espais que a partir d'ara es consideren zones acústicament tensionades en horari nocturn, i que es poden veure en aquest mapa:
L'excés de decibels s'ha detectat tots els dies de la setmana de forma continuada, i tot i que la mitjana s'ha situat en un excés de 3 decibels, hi ha hagut pics de 6 i 7 decibels de més en algunes zones. Aquests pics s'han produït entre les 23.00 i la 1.00 de la matinada, una franja "amb intensa activitat de l'oci nocturn", segons el consistori.
Els districtes prendran mesures
Els districtes on s'han instal·lat aquests sonòmetres --Ciutat Vella, Sant Martí, Sants-Montjuïc, l'Eixample i Gràcia-- podran prendre mesures per intentar reduir la contaminació acústica a les seves places i carrers.
Les mesures encara no s'han concretat, però poden anar des de campanyes d'informació i mediació, un reforç policial als carrers o més inspeccions als locals per garantir que compleixen la normativa vigent, fins a canviar els horaris del servei de neteja, avançar el de tancament de terrasses de bars i restaurants o limitar la venda ambulant de beguda a la nit.
El regidor d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica de Barcelona, Eloi Badia, ha dit aquest dimecres que és "urgent" actuar per garantir el descans dels veïns, però que només es reduirà l'horari de la restauració allà on el motiu de l'excés de soroll siguin clarament les terrasses.
La majoria de mesures s'implementaran aquest mes de juliol, però per canviar els horaris dels establiments necessiten més temps:
"Ens plantegem fer-ho allà on hi hagi una correlació entre el soroll i les terrasses. És un acord al qual hem d'arribar, ho hem d'anunciar, ho hem de notificar, hi ha un període d'audiència pública, hi ha unes al·legacions i finalment s'ha de publicar una resolució."
Badia confia que els restauradors entendran la mesura: "Estem segurs que hi haurà comprensió. Sempre diem que el client més important d'un restaurant és el veí del 1r 1a. Si aquest veí no té problemes, el teu negoci funcionarà", ha afegit.
Les mesures les proposaran els districtes, que tenen ara un període d'actuació d'entre 10 i 15 dies per presentar els seus plans contra la contaminació acústica. Les actuacions seran "quirúrgiques", assegura Badia, diferents, doncs, segons la particularitat de cada carrer i també segons la franja horària o el dia de la setmana.
Més sonòmetres a Gràcia i Sants
L'Ajuntament també s'ha compromès a ampliar l'estudi de soroll, amb la instal·lació de més sonòmetres en altres punts de la ciutat on també hi ha hagut queixes. De moment se'n posaran al carrer de Blai i als Jardins de la Mediterrània, a Sants-Montjuïc; i a les places del Diamant, Raspall, d'en Joanic i de la Vila de Gràcia.
L'Ajuntament també està revisant l'actual mapa acústic de la ciutat, que marca el soroll màxim permès, de dia i de nit, carrer per carrer, en funció de les activitats de cada zona del municipi, per ajustar-lo més a la realitat.
Aquest mapa canvia cada cinc anys i per ara s'està actualitzant. La nova proposta reduirà entre un 8% i un 20% el màxim de soroll permès en les zones on més s'ha tolerat fins ara.
Impacte en la salut
El soroll és el segon factor ambiental que més impacta en la salut, darrere de la contaminació de l'aire, segons ha explicat el consistori.
S'estima que a Barcelona més de 210.000 persones pateixen molèsties intenses pel soroll i més de 60.000 algun trastorn greu vinculat a l'excés de decibels, segons l'últim Informe de soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona publicat per l'Ajuntament.
Es calcula que el 57% dels ciutadans de Barcelona estan exposats a nivells de soroll nocius per a la salut.
El soroll ambiental afecta el benestar emocional, psicològic i social, provoca trastorns del son, malalties cardiovasculars i mort per causa cardiovascular, trastorns metabòlics en adults i problemes del desenvolupament cognitiu en infants.
L'informe xifra en 130 les morts anuals a Barcelona atribuïbles a l'excés de soroll.
Les principals fonts de soroll són el trànsit, que impacta en pràcticament tota la ciutat, tant de dia com de nit, i l'oci nocturn, a la nit.
De fet, el soroll de l'oci nocturn és una de les fonts que més molèsties generen en el veïnat, segons les enquestes de percepció ciutadana fetes pel consistori.
- ARXIVAT A:
- SalutAjuntament de Barcelona