Bargalló, "absolutament convençut" que totes les escoles obriran en fase 2
- TEMA:
- Coronavirus
El conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha assegurat que entre dilluns i dimarts els alumnes de les escoles dels territoris que estiguin en fase 2 podran anar-hi perquè està "absolutament convençut" que totes les escoles obriran.
Entrevistat aquest dissabte al Telenotícies Vespre de TV3, Bargalló ha dit que a Educació calculen que seran els alumnes dels cursos més alts de primària els que hi vagin en proporció més gran:
"Els percentatges que intuïm és que en educació infantil seran molt pocs, i que, en canvi, en els finals d'etapa seran més del 50%, i a sisè de primària, més."
"És bo que ara l'escola obri per acollir qui li fa falta i és bo que a l'estiu tots els infants puguin viure d'una manera col·lectiva i que al setembre tots hi vagin."
A la pregunta de si caldrà que actuï la inspecció educativa per assegurar que les escoles obren, el conseller ha afirmat que no serà necessari sancionar cap escola:
"Si vostè m'està dient si hi haurà sanció per a les que no obrin? És que obriran. N'estem absolutament convençuts que totes oferiran algun servei a les famílies i als alumnes."
El pla per obrir les escoles la setmana que ve no preveu fer classes normals, sinó oferir "suport tutorial i emocional" als alumnes i les famílies que ho necessitin. Sí que preveu fer "acció educativa presencial" per als alumnes que acaben etapa, però sempre de manera voluntària.
"Entrem en una emergència educativa"
Preguntat per com es podrà organitzar la docència el curs que ve, que es preveu que encara caldran mesures contra la Covid-19, Bargalló s'ha mostrat més preocupat pels espais on fer classe que no pas pels docents de més que caldrà contractar.
El conseller ha dit que ja estan buscant espais als municipis i ha dit que està convençut que es trobaran, perquè, ha afirmat, ara s'està entrant en "una emergència educativa":
"S'aconsegueix parlant amb els ajuntaments per aconseguir espais municipals, i amb el món privat per a espais privats, i entenent que sortim d'una emergència sanitària i ara entrem en una emergència educativa, tothom haurà d'ajudar."
Pel que fa als mestres i professors extra que caldrà per fer classes a grups més reduïts d'alumnes, Bargalló ha assegurat que es contractaran els que calgui però que, en tot cas, no hauran de ser el doble dels que hi ha ara.
Centres tancats des del 13 de març
La Generalitat va tancar escoles, instituts i universitats el divendres 13 de març, el mateix dia que el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma per la crisi del coronavirus.
Es dona la circumstància que dos dies abans, l'11 de març, es va decidir mantenir les classes i les extraescolars ordinàries, i només suspendre les activitats extraescolars extraordinàries.
Aquell dia, el conseller Bargalló havia assegurat que no hi havia cap motiu per tancar les escoles, cosa que mostra la rapidesa amb què es van haver de prendre decisions aquella setmana.
I és que van ser els dies en què l'epidèmia va aixecar el vol: l'11 de març hi havia 2.277 casos de coronavirus a Espanya i havien mort 55 persones, el 13 ja eren 5.232 casos i 133 morts, i pocs dies després, el 18, ja eren 14.700 casos i 638 morts.
Classes per internet o no?
El dia que es va decidir tancar les escoles, el 12 de març, Bargalló va mostrar-se contrari a fer activitats docents per internet, perquè va considerar que els alumnes amb pocs recursos es quedarien al marge.
Una setmana després, el 19 de març, el mateix Bargalló, també entrevistat a TV3, va confirmar que no hi havia data de retorn a les escoles, perquè ja era clar que el confinament duraria força setmanes.
A finals de març, el Departament d'Educació va donar per fet que el tercer trimestre començaria amb "docència virtual" per internet.
Això va exigir equipar amb ordinadors i tauletes els 52.000 estudiants que no disposen de connexió d'internet a casa, cosa que no es va fer fins setmanes després de començar el trimestre.
A mitjans d'abril, el conseller es va mostrar "esperançat" que el curs pogués acabar amb les escoles obertes, encara que només fos per poder-lo tancar presencialment.
Com serà el curs vinent?
Mentrestant es va treballar per intentar definir com hauria de ser el curs que comenci el setembre, si es podrà fer normalment o amb mesures de prevenció contra la Covid-19.
A finals d'abril, el Departament d'Educació ja donava per fet que el curs acabaria telemàticament i que, en tot cas, els estudiants podrien anar alguns dies als centres però de manera esglaonada i voluntària.
Fa 10 dies, el 20 de maig, Bargalló va confirmar-ho, i va reconèixer que la tornada del setembre serà molt complicada perquè previsiblement continuaran les mesures contra la pandèmia.
Això exigirà redefinir els espais dels centres educatius per encabir-hi els estudiants, ampliant-los a fora en els casos que faci falta i previsiblement també caldran més mestres i professors.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Educació