Bars i restaurants poden no deixar-t'hi sopar sol o limitar-te el temps? Què diu la normativa
Segons Consum, els establiments poden posar les normes que vulguin, però n'han d'informar per escrit i clarament els clients
Anar a un restaurant i que no et deixin seure perquè vols dinar sol, o estar prenent una cervesa a la terrassa d'un bar i que et facin fora a les set de la tarda perquè comencen a servir sopars.
Són situacions que han passat aquests dies en zones turístiques de Barcelona, que s'han denunciat públicament i que han aixecat certa polèmica.
Són normes que estan posant cada vegada més establiments de restauració per rendibilitzar el negoci al màxim, i que provoquen la incomoditat dels clients, que sE senten maltractats i impotents.
Màxim, 45 minuts o 50 euros de consumició mínima
És el que denuncia la Rita a TV3, que explica que han passat una estona a la terrassa d'un bar prenent cafès, cerveses i tapes, fins que els han convidat a encarregar el sopar o a marxar:
"A les 6 de la tarda, o comences a sopar i a beure alcohol, o no pots estar al teu barri, o al barri que sigui; per a mi és un drama."
Alguns exemples denunciats a les xarxes socials expliquen casos més cridaners, com una limitació temporal molt estricta, o fins i tot una consumició mínima força considerable:
Al carrer Blai. Ens asseiem 3 persones, demanem 3 cerveses i un parell de tapes i el cambrer ens diu: "Mi jefe me mata, tenéis que pedir mínimo 50 ". Li vam fer entendre que segurament després demanaríem més coses i pintxos, i ens deia que no, perquè eren molt barats. Adeu!
Daniel Larumbe (@daniel_larumbe) August 4, 2023
Poden posar restriccions, però n'han d'informar clarament
El director de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Albert Melià, explica que els establiments tenen llibertat per posar les limitacions que vulguin, però tenen l'obligació d'informar-ne els clients de manera clara:
"Ha d'haver-hi un cartell fix que digui quines són les condicions que s'aplicaran sempre, i que els comprometi de manera general a aplicar-les."
Però precisament això és el que denuncien molts clients: que aquestes condicions no estan explicitades per escrit i visibles, i els arriben de viva veu pels cambrers.
Una situació que també pateixen els treballadors, com explica a TV3 en Roy, cambrer d'un local de Barcelona que es veu obligat a mantenir un estira-i-arronsa amb els clients:
"Els pregunto si volen menjar-se les postres a dins, o prendre's un cafè a dins, perquè, a fora, a la terrassa, la gent s'asseu a menjar."
La solució de la FECASARM: fixar un consum mínim
Consultat per TV3, Joaquim Boadas, president de FECASARM, la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals, assegura que la solució seria establir un consum mínim en tots els casos:
"Això és molt senzill, jo entenc que es podria substituir per un consum mínim i, per tant, tant si és una persona com si en són dues, establir un consum mínim per franja, per exemple, de mitja hora o una hora, i quedaria solucionat i en cap cas discriminaria ningú per estar sol."
Pel que fa al veto d'admetre persones soles per dinar o sopar, Boadas afirma que no és un problema generalitzat i que només passa "excepcionalment".
Multes de fins a 10.000 euros per als establiments
En tot cas, segons l'ACC, establir normes restrictives per als clients i no informar-ne clarament per escrit és una infracció lleu que pot comportar multes de fins a 10.000 euros.
Però, segons Melià, l'ACC no ha rebut cap denúncia per casos com aquests, i per això anima els afectats que en posin:
"A banda de queixar-nos a les xarxes, etc., que la gent també utilitzi el dret que té a reclamar o presentar denúncies si no està d'acord amb el servei que se li ha prestat."
En aquest reportatge d'Oriol Freixenet Guitart i Oriol Llach Estrella podeu veure en quines condicions es produeix aquesta polèmica: