Representants de l'Ajuntament i membres del repartiment d'"El 47" han assistit a l'acte
Representants de l'Ajuntament i membres del repartiment d'"El 47" han assistit a l'acte (EFE/Alejandro García)

Bategen una parada de bus amb el nom del protagonista d"El 47", Manolo Vital

Després de l'èxit de la pel·lícula, l'Ajuntament ha anunciat que també li dedicarà una plaça a Torre Baró

Redacció/AgènciesActualitzat

Des de l'estrena de la pel·lícula "El 47", que narra la lluita veïnal a Torre Baró per fer-hi arribar el transport públic, s'han multiplicat els homenatges i reconeixements a Manolo Vital, un dels referents d'aquest barri barceloní.

El més recent --tot i que no serà l'últim-- s'ha celebrat aquest dissabte, quan l'Ajuntament de Barcelona ha batejat una parada d'autobús de Torre Baró amb el seu nom.

Vital, conductor de la línia 47, va fer-se famós per segrestar un bus l'any 1978 i dur-lo per primer cop al seu barri. Amb aquesta acció va demostrar a les autoritats de l'època que el transport públic podia arribar a Torre Baró sense problemes, malgrat els carrers costeruts i sense asfaltar.

Pocs mesos després, l'anhelada connexió va fer-se realitat.

La parada amb el seu nom es troba a la confluència dels carrers de Castellví i Lliçà, el mateix punt on el líder veïnal va pujar amb el 47 i on l'esperaven molts veïns i veïnes per donar suport a l'acció, alguns obrint pas al vehicle i altres pujant-hi.

Eduard Fernández and Zoe Bonafonte as Manolo Vital and Joana in 'El 47' (Lucía Faraig/ACN)
Eduard Fernández i Zoe Bonafonte interpreten Manolo Vital i la seva filla Joana a "El 47' (ACN/Lucía Faraig)

Els responsables municipals han aprofitat l'acte d'aquest divendres per anunciar que també li dedicaran una plaça a la rotonda que hi ha a la mateixa confluència.

L'alcalde Jaume Collboni, que ha assistit a l'acte, ha anunciat que el seu govern durà la proposta a la ponència del nomenclàtor al desembre. Dedicar un espai a la memòria de Manolo Vital era una demanda històrica del barri.

A més, animats per l'èxit de la pel·lícula, els veïns de Torre Baró s'han inspirat en el film i la figura de Vital per dissenyar els llums de Nadal d'enguany, que il·luminaran diversos carrers.

Manolo Vital durant una entrevista d'arxiu

El pare de Vital, enterrat en una fossa comuna

Fa una setmana, es van trobar i identificar a Valencia de Alcántara, Càceres, les restes òssies de set afusellats durant la Guerra Civil, entre les quals hi havia les de Diego Vital Díaz, pare de Manolo Vital. Ell i les altres sis víctimes van ser assassinades el 1936 i els seus cossos els van llançar a un pou negat d'aigua. Posteriorment, hi van abocar calç i terra.

El 2017 es va començar el procés d'identificació de 49 persones, i ara es comencen a saber els resultats de les proves d'ADN.

"Trobar les restes del meu besavi dona pau a la família", ha declarat Joana Vital, neta del conductor del 47.

 

ARXIVAT A:
Transport públicSocietat
Anar al contingut