Batudes nocturnes, caçadors i fures per frenar la plaga de conills a la Plana de Lleida
- TEMA:
- Agricultura
La població de conills de bosc a la Plana de Lleida ha augmentat de manera alarmant i per això la Generalitat ha decidit declarar l'emergència cinegètica, per limitar els danys que aquests animals fan als conreus.
La mesura és per augmentar el nombre de captures, que es calcula que haurien de ser de 285.000 exemplars fins al setembre per reduir la superpoblació que hi ha ara mateix.
La decisió s'ha fet pública aquest divendres, després de la reunió de l'anomenada Taula de Cogestió del Conill, en què s'han ampliat les mesures contra aquesta superpoblació de conills.
Batudes noctures, caçadors especialitzats i fosfur d'alumini
Una de les principals és formar quatre equips que es dedicaran exclusivament a capturar-los, amb batudes nocturnes i amb proves pilot d'un nou tipus de trampes que se situen entre els conreus i els caus.
A més, s'ha acordat amb la Federació de Caça que es formi una bossa de caçadors especialitzats i també que es posin gratuïtament els xips obligatoris a les fures que ajuden a caçar-los.
Per tal d'utilitzar fosfur d'alumini s'ha hagut de demanar permís als ministeris de Sanitat i d'Agricultura perquè calia fer una prova pilot en terrenys agrícoles, on està prohibit.
123 conills per quilòmetre quadrat el 2022, un 34% més que el 2021
L'emergència cinegètica afecta 75 municipis de les comarques de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià, la Segarra, la Noguera i les Garrigues, que són en total gairebé 1.500 quilòmetres quadrats.
L'últim cens, fet a l'octubre, va constatar que en aquests municipis hi ha 123 conills per quilòmetre quadrat, un 34% més que el 2021, en què eren 92 exemplars, i l'objectiu és que aquesta xifra baixi a 50.
L'abundància de conills de bosc fa que es malmetin molts conreus de cereals d'hivern, com l'ordi i el blat, però també d'estiu, com el blat de moro.
Igualment, fan malbé oliveres i arbres de fruita dolça i de closca perquè roseguen els troncs, a més de cultius de plantes per a farratge i fins i tot infraestructures.
"No és una situació que tingui una solució senzilla"
Anna Sanitjas, directora general d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, ha admès després de la reunió de la Taula que la velocitat de reproducció dels conills els ha superat:
"No és una situació que tingui una solució senzilla, i és per això que fa mesos que treballem per superar les traves administratives que de vegades fan que les actuacions no siguin tan ràpides com el creixement de la població de conills requereix."
Per la seva banda, Oriol Anson, secretari d'Agenda Rural, ha qualificat la situació amb els conills de "prioritària" i ha dit que exigeix "mesures d'extrema urgència":
"Es tracta d'una situació prioritària per al Departament i és per aquest motiu que avui expliquem les mesures d'extrema urgència que es posaran en marxa de manera immediata."
Marxa lenta de tractors per protestar pels conills
Precisament aquest mateix divendres uns 400 pagesos han fet una marxa lenta amb tractors a Mollerussa per protestar contra els estralls que provoquen els conills a les seves terres.
Està previst fer un altre cens de conills aquest mateix mes de febrer per saber quina és la situació exacta ara mateix, sense esperar a l'octubre, que és quan es feien fins ara.
Abans de la pandèmia els conills ja eren un greu problema a la Plana de Lleida: el gener del 2020 es van haver de protegir molts arbres fruiters per evitar que els roseguessin i els matessin.
En els darrers tres anys, els confinaments de la pandèmia, durant els quals els caçadors van fer menys sortides, i la sequera, que ha impedit que creixi l'herba que es mengen habitualment, han fet augmentar la població de conills, que es mengen els conreus.
Paradoxalment, mentre a la Plana de Lleida els conills són una plaga, a altres zones de la península i d'Europa estan en risc d'extinció.
- ARXIVAT A:
- Agricultura