El primer ministre de Bèlgica nega que pensin concedir asil polític a Puigdemont
- TEMA:
- Procés català
El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha negat avui que la concesió d'asil polític a Carles Puigdemont estigui en l'agenda del seu govern. D'aquesta manera, Michel ha desmentit el secretari d'Estat d'Asil i Immigració, Theo Francken, que aquest matí, en les entrevistes que ha concedit a dues televisions belgues, havia dit que no descarta que Bèlgica concedeixi asil polític al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, si ho demana.
L'argument de Francken, nacionalista i independentista flamenc, és que no està clar "fins a quin punt [Puigdemont] tindria un judici just", perquè, "ja es parla d'una sentència de presó".
Les declaracions de Francken han estat molt mal rebudes per l'eurodiputat del PP Esteban González Pons, que les ha qualificat d'"inacceptables" i ha dit que esperava que fossin "corregides immediatament".
La correcció ha arribat de la mà del mateix Charles Michel, el primer ministre, que ha assegurat, en un comunicat difós per l'agència de notícies belga, que una possible demanda d'asil per part de Puigdemont "no està en absolut a l'ordre del dia". A més, adreçant-se directament a Francken, Michel li ha demanat que "no tiri més llenya al foc".
Es dona la circumstància que Bèlgica és un dels pocs països de la Unió Europea en què els ciutadans de la mateixa UE poden demanar asil polític. Si el govern belga el concedís a Puigdemont, el govern espanyol ho tindria molt difícil per obtenir l'extradició, ha assegurat Francken.
Des de l'1 d'octubre, Bèlgica s'ha desmarcat de la reacció generalitzada dels estats de la UE, que consisteix a dir que la crisi entre els governs català i espanyol és un afer intern d'Espanya que s'ha de resoldre dins del marc de la Constitució. El primer ministre belga, centrista de Valònia, Charles Michel, va ser el primer a fer una crida a favor del diàleg entre les dues parts. Una crida que no va agradar gens a La Moncloa.
"És clar que això ens posaria en una situació diplomàtica difícil amb el govern espanyol", ha reconegut Francken, que també ha dit que, si Puigdemont els demana asil polític, la petició "serà examinada de manera objectiva, correcta i independent, com als espanyols els agradaria que passés".
- ARXIVAT A:
- Procés català Article 155 Referèndum 1-O