Bèlgica, primer país a reconèixer permís de maternitat i pensió a les treballadores sexuals
- TEMA:
- Bèlgica
Bèlgica s'ha convertit en el primer país d'Europa i de tot el món de garantir a les treballadores sexuals drets com el permís de maternitat, la pensió per jubilació o la baixa per malaltia. També se'ls permet tenir un contracte de treball i una assegurança mèdica.
El Parlament belga va donar-hi llum verda a mitjans de maig amb un ampli suport, i aquest diumenge ha entrat en vigor.
La llei, doncs, els atorga les mateixes proteccions laborals que a qualsevol altre empleat. L'objectiu, segons els legisladors, és posar fi a l'abús i l'explotació.
Va despenalitzar la prostitució el 2022
Fa dos anys, Bèlgica ja va despenalitzar el treball sexual, però no va establir una protecció per a les treballadores, per la qual cosa havien quedat en una "zona grisa".
Ara, el nou text també els dona el dret a rebutjar les parelles sexuals o a fer actes específics, que han de poder aturar en qualsevol moment. I si es neguen a fer alguna cosa, no poden ser acomiadades.
A banda, les empreses que les contractin han d'estar radicades a Bèlgica i assegurar que les instal·lacions tenen un botó del pànic, roba neta, dutxes i preservatius.
El sindicat de les treballadores sexuals de Bèlgica va celebrar l'aprovació de la llei, que va descriure com "un gran pas endavant".
Algunes associacions feministes, en canvi, l'han criticat: consideren que pot ser "catastròfica" per a les noies joves i les víctimes del tràfic.
"Assumir que la prostitució existeix i que hem de protegir els treballadors és acceptar aquesta violència masclista i no combatre-la", va dir la representant del Consell de Dones Francòfones de Bèlgica.
Com està regulat a Europa?
A Europa no hi ha un model comú pel que fa a la regulació o desregulació d'aquest sector, i el debat entre l'abolicionisme i la legalització ve de lluny.
Segons un estudi del Parlament Europeu d'aquest any, en 21 estats membres de la UE la prostitució és legal, tot i que en diferents graus.
A Alemanya, els Països Baixos i Àustria, per exemple, està legalitzada, però a cada país hi ha un conjunt de condicions que s'han de complir per poder dedicar-se al treball sexual.
En tres països --Irlanda, França i Suècia-- és il·legal comprar aquest servei, però no vendre'l. Segueixen l'anomenat "model nòrdic", que criminalitza els clients, però no les persones que es dediquen a la prostitució, considerades víctimes del sistema.
Altres casos destacables són Croàcia, on és il·legal cobrar per sexe, però sí que és legal pagar. A Lituània, en canvi, totes dues activitats són il·legals.
I a Espanya?
A l'estat espanyol, exercir-la de manera autònoma no està penalitzat, però el tràfic de persones i el proxenetisme són delictes recollits al Codi Penal. Els prostíbuls solen trobar-se, doncs, en una situació "alegal".
El maig passat, el Congrés va rebutjar una proposició de llei del PSOE que volia endurir el càstig al proxenetisme i multar el pagament per sexe.
Els socis d'investidura de Sánchez li van donar l'esquena i van demanar una llei més àmplia sobre el tràfic de persones que tingués en compte la condició de vulnerabilitat de qui exerceix la prostitució.
- ARXIVAT A:
- Prostitució Bèlgica