Lluis Puig fa el signe de la victòria després de la sentència belga sobre la seva extradició (EFE Olivier Hoslet)

Bèlgica rebutja extradir Lluís Puig: el Suprem no és competent per emetre l'euroordre

La sentència obre noves perspectives tant als polítics exiliats com als empresonats per l'1-O. Torra ja ha demanat la nul·litat del judici, l'alliberament immediat dels presos, el retorn dels exiliats i l'amnistia total per als represaliats

Actualitzat

La justícia belga rebutja l'extradició de l'exconseller de Cultura Lluís Puig en considerar que el Tribunal Suprem no és competent per emetre l'euroordre ni per jutjar-lo. La decisió l'acaba de comunicar la justícia belga als advocats de Lluís Puig.

"L'alegria és molt gran", ha dit l'exconseller de Cultura en una entrevista a Catalunya Ràdio. "Espero que repercuteixi molt en altres casos", ha afirmat, en la seva primera reacció, "la pilota torna a estar a la teulada de la justícia espanyola".

Els exconsellers Lluís Puig i Meritxell Serret celebren a Brussel·les la decisió de la justícia belga (CCMA/Xavi Coral)

Puig, a la roda de premsa que ha fet a Brussel·les, ha anat més enllà i ha demanat l'amnistia.

"Si la justícia belga, aplicant la jurisdicció europea, considera que el Suprem no és competent, és que el Tribunal Suprem no era competent per iniciar el judici de l'1 d'octube i condemnar a 100 anys de presó la presidenta del Parlament de Catalunya, els Jordis i la resta del govern. Per tant, el govern espanyol, que presumia que la Fiscalia depenia del govern, té a la seva mà iniciar els tràmits per aplicar una amnistia total i que el Tribunal Suprem invalidi el judici de l'1-O, que és una vergonya de cara a la justícia europea."

Lluís Puig en la roda de premsa que ha fet a Brussel·les (CCMA)

 

De totes maneres, encara que hi hagi sentència, no vol dir que el procés s'acabi, perquè tant la defensa com la Fiscalia podrien recórrer a dues instàncies judicials més: primer, al Tribunal d'Apel·lació, i després encara es podria presentar recurs al Tribunal de Cassació. La Fiscalia belga ho estaria estudiant.

Noves perspectives judicials

I és que aquesta sentència obre, no només una nova perspectiva per als membres del govern a l'exili, sinó també per als empresonats en el judici de l'1-O i a tota la causa.

El president de la Generalitat Quim Torra ja ha demanat la nul·litat del judici, l'alliberament immediat dels presos, el retorn dels exiliats i l'amnistia dels represaliats, en la sessió extraordinària d'aquest divendres al Parlament.

"Si el Tribunal Suprem no és competent per jutjar el conseller Puig, no és competent per jutjar cap dels altres. L'única manera que teníem els independentistes de trobar justícia era anant a Europa. Per això, demano la nul·litat del judici-farsa, l'alliberament immediat dels presos polítics i el retorn dels exiliats i l'amnistia per a tots els represaliats i perseguits en aquesta causa general contra l'independentisme que Europa ha posat al descobert una vegada més."

 

Torra en la sessió extraordinària del Parlament sobre la monarquia (EUPRESS/Marc Bragulat)


Primera sentència per l'euroodre

Es tracta de la primera sentència de la justícia belga sobre les euroordres emeses pel magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena contra els líders independentistes. Aquest jutge va retirar la primera euroordre,  que havia emès la jutgessa Carmen Lamela a l'Audiència Nacional el 2017 després que la justícia alemanya descartés extradir Puigdemont per rebel·lió. La segona euroordre, emesa per Llarena el 2018, va ser rebutjada per la justícia belga per un defecte de forma. 


Ara l'advocat Gonzalo Boye assegura que "no és una qüestió formal. Qui demana l'ordre no és el jutge natural per demanar-la, perquè no és el jutge natural per jutjar aquesta persona", i defensa que l'òrgan competent per jutjar Puig i la resta de líders independentistes seria un tribunal ordinari de Barcelona.

Una altra sentència del TJUE va donar la raó a Oriol Junqueras sobre la seva qualitat d'eurodiputat electe i, per tant, la seva immunitat. Un camí que va obrir les portes del Parlament Europeu a Puigdemont, Comín i Ponsatí, però que no va ser suficient per anul·lar la sentència a Junqueras.

Llarena va reactivar a tercera euroordre després de la sentència del procés, l'octubre del 2019. Ara les euroordres contra Puigdemont, Comín i Ponsatí estan aturades perquè són eurodiputats i per reprendre el procés judicial caldria que el Parlament Europeu els retirés la immunitat, que és el que ha demanat el Tribunal Suprem espanyol a través d'un suplicatori , un procés que s'ha retardat a causa de la pandèmia.

 


La Fiscalia, però, va descartar reactivar les euroordres contra l'exconsellera Meritxell Serret i l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel, que estaven processades per desobediència, un delicte pel qual no es pot demanar l'extradició, ja que no comporta pena de presó.

Els eurodiputats, per la seva banda, estan acusats de sedició i malversació pel cas de l'1-O. A Lluís Puig el van processar per malversació i desobediència.

 

L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha estat el primer a reaccionar per la notícia, i ha felicitat Lluís Puig a Twitter.

 

I també ha reaccionat el vicepresident del govern Pere Aragonès.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàLluís PuigTribunal Suprem Pablo Llarena
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut