Bellvitge fa el primer trasplantament de cara al món d'un donant amb el cor aturat

Un home amb un neurofibroma gegant que li deformava la cara rep part del rostre d'un donant al qual han aturat el cor de manera controlada

RedaccióActualitzat

L'Hospital de Bellvitge ha fet per primera vegada un trasplantament de cara, que també és el primer al món que es fa amb un donant al qual se li ha retirat el suport vital perquè se li aturi el cor de manera controlada.

El trasplantament es va fer fa deu dies, el 19 de setembre, i el receptor va ser un home de 47 anys que pateix una neurofibromatosi hereditària que li havia deformat greument la meitat de la cara.

L'hospital ho ha explicat aquest dilluns. Els metges han destacat que l'operació va durar 12 hores i que hi van intervenir fins a 60 professionals de més de 10 serveis mèdics i quirúrgics diferents del centre.

Segons Anna López Ojeda, del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora, han hagut d'afrontar la complexitat tècnica de l'operació amb una organització molt ben planificada:

"Ha requerit mobilitzar un conjunt molt gran i heterogeni de professionals, i la seva perfecta coordinació ha estat la gran clau de l'èxit."

La cinquantena de professionals de l'Hospital de Bellvitge que van participar en el trasplantament de cara (Hospital de Bellvitge)

Li han tret un neurofibroma gegant

L'home que va rebre el trasplantament, que s'està recuperant bé i que vol mantenir l'anonimat, tenia un neurofibroma gegant a la part dreta de la cara que li dificultava la visió i la mobilitat del rostre, a banda de provocar-li afectacions psicològiques.

En l'operació li van extirpar el neurofibroma, cosa que va comportar treure-li el llavi superior, el nas i, en general, tota la part dreta de la cara, i li van implantar la part dreta de la cara del donant, amb el nas i el llavi superior sencers.

Això va implicar connectar una artèria, quatre venes i quatre nervis. Segons expliquen els metges, ara el rostre implantat s'adaptarà a l'estructura òssia del receptor, de manera que l'aspecte de la cara no li haurà canviat gaire.

Membres de l'equip de l'Hospital de Bellvitge segueixen el trasplantament de cara per circuit tancat de televisió (Hospital de Bellvitge)

La neurofibromatosi que pateix el receptor és una malaltia hereditària que forma tumors benignes de teixits nerviosos a la cara i també a altres parts del cos, que en el seu cas havien adquirit grans proporcions.

Segons Oriol Bermejo, també del Servei de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Bellvitge, tot plegat ha estat possible gràcies a tenir professionals entrenats per treballar de manera "molt multidisciplinària":

"Fer el primer trasplantament era el més difícil. Ara estem preparats per repetir l'experiència si sorgeix l'ocasió."


Asistòlia controlada: aturar el cor de manera programada

La innovació mundial d'aquesta operació no ha estat la implantació de la cara, sinó l'obtenció, que s'ha fet per primera vegada amb asistòlia controlada, és a dir, que s'ha pogut decidir quan s'aturava el cor del donant.

Això ha permès obtenir no només la cara del donant, sinó també el cor i els ronyons, de manera que aquell dia a Bellvitge van fer quatre trasplantaments amb òrgans procedents de la mateixa persona.

Segons han explicat aquest dilluns, feia tres anys que l'hospital es preparava per a una intervenció com aquesta, durant els quals han aconseguit les autoritzacions necessàries i els professionals s'han dedicat a entrenar-se.

53 trasplantaments de cara des del 2005

A l'abril van considerar que ja estaven preparats i han esperat fins que han trobat un donant que els ha permès fer el primer trasplantament de cara de la seva història i el tercer a Catalunya.

El primer trasplantament facial el van fer el 2005 a l'hospital d'Amiens, a França, i des de llavors se n'havien fet 51 més arreu del món, de manera que el d'ara fa el número 53.

El primer a Espanya es va fer el 2009 a l'hospital de La Fe de València, i l'any següent s'hi van afegir el de la Virgen del Rocío de Sevilla i el del Vall d'Hebron de Barcelona, que en va fer un altre el 2015.

Part de l'equip mèdic de l'Hospital de Bellvitge que va practicar el trasplantament de cara el 19 de setembre (Hospital de Bellvitge)

 

ARXIVAT A:
Salut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut