Els lloguers a Berlín s'han més que duplicat des del 2008 i això ha generat molt malestar entre els habitants

Berlín congela els lloguers durant 5 anys i multarà l'incompliment amb fortes sancions

La llei també fixarà un límit màxim per apujar preus i qui ho incompleixi serà castigat amb penes que poden arribar a 500.000 euros
Redacció Actualitzat
TEMA:
Mercat immobiliari

El govern de la ciutat estat de Berlín ha decidit congelar els lloguers durant cinc anys. La senadora de Desenvolupament Urbà i Habitatge, Katrin Lompscher, ha dit que la congelació s'aplicarà retroactivament, amb efectes a partir del 18 de juny, una mesura ideada per evitar que els propietaris apugin les rendes abans que la mesura es converteixi en llei.

El Senat prepararà un projecte de llei que s'enviarà al Parlament de la ciutat abans del 15 d'octubre. Està previst que entri en vigor al gener. Els promotors van advertir que les mesures ofereixen un respir temporal per als llogaters, però no preveuen augmentar l'oferta d'habitatge assequible.

 

 

Morir d'èxit

En l'última dècada, al voltant de 40.000 persones a l'any s'han traslladat a Berlín i la construcció d'habitatge no ha seguit aquest ritme, per la qual cosa les rendes s'han més que duplicat des del 2008, segons el portal limmowelt.de.

La mesura adoptada pel govern regional —una aliança del Partit Socialdemòcrata (SPD), Els Verds i els comunistes de Die Linke (L'Esquerra)— afecta 1,6 milions d'habitatges i té el rebuig total de l'oposició de democratacristians, liberals i la ultradretana Alternativa per a Alemanya.

Els conflictes per lloguers es van disparar el 2018, en què va haver-hi un 31% més de litigis. El projecte de llei hauria d'estar llest el 17 d'octubre perquè el Parlament regional l'aprovi a temps. Katrin Lompscher va emfatitzar que la llei recollirà una regulació concreta per als propietaris en dificultats econòmiques. El govern berlinès vol posar fi al ràpid augment dels lloguers i, alhora, guanyar temps per construir nous habitatges.

 



La llei també contempla introduir un límit màxim de lloguer. L'import encara no és clar, però els lloguers que superin aquest límit s'hauran de reduir en el moment de la sol·licitud.

Està previst que la llei entri en vigor el gener del 2020. Però per evitar nous augments de preus, els seus efectes seran retroactius a partir de la resolució del Parlament regional aprovada aquest dimarts. En cas d'infracció, es podran imposar multes de fins a 500.000 euros.

 

 

Mercat sobreescalfat

Berlín era assequible, però en l'última dècada això ha canviat. Convertida en diana de l'especulació per al sector immobiliari, la capital alemanya ha passat a ser la ciutat on el preu del lloguer ha crescut més ràpidament del món. El 2017 es va disparar fins a un 20,5%, una tendència que, de manera preocupant, també segueixen altres ciutats alemanyes.

La popularització de la ciutat i l'alta demanda de pisos també han contribuït a una bombolla de preus que s'ha fet insostenible per als ciutadans. La gentrificació d'antics barris obrers, com Friedrichshain-Kreuzberg o Neukölln, ha perjudicat especialment les rendes més baixes.

 


L'augment dels preus del lloguer ha generat un fort malestar a la capital. Així, la mobilització ciutadana ha aconseguit reunir fins a 77.000 signatures per celebrar un referèndum que debati la prohibició dels grans propietaris i l'expropiació de milers de pisos per convertir-los en habitatges de lloguer social per als més vulnerables.

ARXIVAT A:
Mercat immobiliari Economia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut