Alemanya només vacunarà amb AstraZeneca els majors de 60 anys
Salut recorda que a Catalunya només es vacuna amb AstraZeneca les persones d'entre 60 i 65 anys
Acord per unanimitat dels 16 estats federats i el govern alemany per deixar de vacunar amb AstraZeneca els menors de 60 anys. La decisió s'ha pres aquest dimarts a la nit seguint les recomanacions de la comissió permanent de vacunació que assessora el govern.
La cancellera Angela Merkel ha subratllat que no està confirmat si els casos detectats fins ara de trombosi tenen relació directa amb la vacuna anglo-sueca i que la decisió s'ha pres per "transparència".
L'Institut Paul Ehrlich ha confirmat 31 casos de trombosi cerebral entre pacients que han rebut la vacuna. Nou de les persones afectades han mort.
Les dades de l'institut indiquen que 29 dels 31 casos han afectat dones d'entre 20 i 63 anys. Els dos homes que han patit les trombosis després de rebre la vacuna tenen 36 i 57 anys.
La decisió s'ha pres després que aquest matí el land de Berlín ha estat el primer a anunciar que aturava la vacunació amb AstraZeneca de persones de menys de 60 anys. Unes hores després s'hi ha sumat la ciutat de Munic.
En un primer instant, diverses cadenes d'hospitals de Berlín, i també de ciutats dels lands del Rin del Nord-Westfàlia i de Mecklenburg-Pomerània, Occidental havien aturat la vacunació amb aquest fàrmac de les treballadores dels seus centres. Els responsables d'hospitals com La Charité de Berlín han deixat clar que han pres la decisió per precaució.
A Alemanya, la vacuna d'AstraZeneca ja s'ha posat a 2,2 milions de persones menors de 60 anys i ara s'està a l'espera e decidir què passa amb les segones dosis.
Al Canadà, mentrestant, les autoritats sanitàries recomanen suspendre l'ús d'AstraZeneca per a les persones menors de 55 anys. Ho aconsellen, diuen, per alguns casos de reaccions adverses a Europa, tot i que al Canadà no han registrat problemes.
Espanya autoritza vacunar els essencials majors de 65
La majoria dels països europeus que van aturar la vacunació amb AstraZeneca l'han represa recentment, amb l'excepció de llocs com Dinamarca i Noruega, que continuen estudiant si ho fan.
La campanya de vacunació amb AstraZeneca es va reprendre després que l'Agència Europea del Medicament va valorar els casos de trombosi detectats.
La conclusió de l'EMA va ser que la vacuna d'AstraZeneca és "segura i eficaç", tot i que va admetre que no podia desvincular "definitivament" la vacuna dels casos de trombosi.
Arran de la represa de la vacunació amb AstraZeneca a Espanya, la setmana passada el Ministeri de Sanitat va apujar el topall d'edat i des de llavors s'administra a persones de fins a 65 anys.
Aquest dimarts s'ha aprovat ampliar l'edat de les persones vacunades, als de més de 66 anys, però només si són personal essencial.
Precisament des de Salut, han recordat que, des que es va canviar el topall de vacunació amb AstraZeneca, aquí a Catalunya només s'està vacunant les persones dels 60 als 65 anys, i ja no es posa als essencials menors d'aquesta edat. Segons Carmen Cabezas, subdirectora general de Promoció de la Salut, "en aquesta edat no s'han descrit aquests tipus de casos".
Han explicat que esperaran a la setmana vinent, quan l'Agència Europea de Medicaments es pronuncïi sobre els casos de trombosi cerebral venosa, majoritàriament en dones joves, per decidir si s'han de prendre noves decisions.
- ARXIVAT A:
- VacunesCovid-19Coronavirus