Les queixes dels exhibidors alemanys a la Berlinale (Reuters)

Berlinale: Demanen expulsar la pel·lícula de Coixet per ser finançada per Netflix

En una carta dirigida al director, els exhibidors alemanys es queixen que "Elisa y Marcela" no s'estreni a sales alemanyes
Xevi Miró Actualitzat
TEMA:
Cinema

"Elisa y Marcela", la nova pel·lícula d'Isabel Coixet, ha estat finançada per Netflix, la plataforma de streaming que en té els drets d'estrena. Per això, la pel·lícula no arribarà a exhibir-se a les sales de cinema de molts països, entre ells, Alemanya.

En una carta enviada al director de la Berlinale, Dieter Kosslick, i a la ministra de Cultura, Monika Grütters, per 160 exhibidors independents, demanen que retirin la pel·lícula de la secció de concurs. Segons ells, el festival de Berlín es va fundar per donar suport a "la gran pantalla" mentre que a Netflix només la preocupa la "petita pantalla".

Per això els sembla contradictori que es doni suport a una tàctica de Netflix d'"utilitzar els grans festivals i premis de cinema com a plataformes de màrqueting, menyspreant la posició de les sales de cinema com a llocs de la cultura".

Falten al respecte als autors

"Elisa y Marcela" s'estrenarà a les sales espanyoles uns dies abans de ser penjada a Netflix, i per això la direcció del festival l'ha donat com a bona. La directora ha carregat contra la carta dels exhibidors: tot i entendre "les raons dels que consideren Netflix una amenaça", no pot compartir que "en nom de la cultura", es pretengui excloure'ls de la competició.

En referència a la carta, Coixet diu que "qui no respecta els autors no respecta la cultura", i comenta que li va costar més de deu anys trobar finançament per a aquesta pel·lícula, que qualifica de "baix pressupost". A més, Netflix li va "donar llibertat absoluta: no van posar cap pega perquè la gravés en blanc i negre" i li van garantir que "a més d'estrenar-se en streaming, es faria als cinemes espanyols".

Els precedents: "Roma"

Aquesta no és la primera vegada que una pel·lícula finançada per Netflix es veu qüestionada en un festival de cinema. Fa dues edicions, Canes va programar dins la secció oficial dues pel·lícules presentades per Netflix i en l'edició de l'any passat van decidir vetar "Roma", d'Alfonso Cuarón. Davant la negativa del festival francès, Netflix la va presentar al festival de Venècia, on va guanyar el Lleó d'Or. Als Oscars d'enguany té 10 nominacions. Segons les normes del festival francès, una pel·lícula que es vulgui presentar a la secció oficial s'haurà d'exhibir a les sales de cinemes comercials del país, però entre l'exhibició de cinemes i la seva publicació a internet han de passar tres anys, segons la llei francesa.

Greta Fernández i Natalia de Molina són "Elisa y Marcela" (EFE)

"Elisa y Marcela"

La nova pel·lícula d'Isabel Coixet explica la història de dues dones que el 1901 van casar-se gràcies al fet que una d'elles es va disfressar d'home. Es tracta de l'única representant espanyola a concurs. Aquesta és la sisena vegada que Coixet estrena una obra seva al festival alemany.

El pròxim cas: Scorsese

Canes haurà de tornar a pronunciar-se i haurà de canviar de parer si vol tenir la nova pel·lícula de Martin Scorsese -"The Irishman"- a la secció oficial, ja que, un cop més, aquesta pel·lícula és finançada per Netflix. Es tracta d'un macroprojecte -el més car fet per Scorsese- sobre gàngsters i amb un repartiment de luxe amb Robert De Niro, Al Pacino, Joe Pesci, Harvey Keitel i Anna Paquin. Arran de la polèmica a la Berlinale, el director ha dit que "els festivals internacionals haurien de prendre una posició comuna per veure com es tracta el tema de les pel·lícules que venen de les plataformes de streaming".

ARXIVAT A:
Cinema
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut