Betlem suspèn les festes de Nadal en solidaritat amb Gaza, on han mort 20.000 persones

La ciutat palestina, a Cisjordània, ha suspès les celebracions i la decoració nadalenca en solidaritat amb les víctimes de la guerra a Gaza, a excepció de les misses, que seran més austeres
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

La ciutat de Betlem, a Cisjordània, ha cancel·lat totes les celebracions de Nadal en solidaritat amb les víctimes de la guerra a Gaza, mentre el setge israelià i l'absència de visitants perjudica molts sectors de la ciutat.

Aquest any no hi ha l'habitual enorme arbre nadalenc a la plaça davant de l'església de la Nativitat, on la tradició diu que va néixer Jesús. Tampoc s'hi han posat llums ni hi ha cues de turistes que visitin la ciutat.

A la plaça davant de l'església de la Nativitat de Betlem no hi ha ni arbre de Nadal ni turistes que visitin la ciutat (Reuters/Yosri Aljamal)

Només es mantenen els oficis religiosos, però en un format més auster. La missa del Gall, per exemple, se celebrarà a l'església catòlica de Santa Caterina, però aquesta vegada no hi haurà la tradicional desfilada de bandes de música.

Després dels atacs de Hamas, l'exèrcit israelià va tallar els accessos a les principals ciutats de Cisjordània i ara només permet l'entrada i sortida de Betlem per un únic punt de control.

El rector, Rami Asakrieh, espera que Israel permeti l'arribada de cristians palestins de fora de Betlem. "Si no l'obren, crec que la missa serà només per als cristians locals."

La figura del nen Jesús envoltat de runa per prendre consciència que els nens també pateixen la guerra (Reuters/Mussa Qawasma)

La guerra és present a molts racons. A l'església evangèlica luterana de Betlem han muntat un pessebre molt especial, on el nen Jesús està enmig de la runa.

"Veiem la imatge de Jesús en cada nen i diem que si Jesús hagués de néixer avui, naixeria sota la runa, a Gaza, com a signe de solidaritat amb els oprimits", explica el pastor de l'església evangèlica luterana, Isaac Munther.


Més de 20.000 civils morts a Gaza

Des de l'inici de l'ofensiva israeliana, a principis d'octubre, han estat assassinats 20.000 palestins i prop del 85% dels habitants de la Franja han hagut de marxar de casa seva, segons el Ministeri de Salut de Gaza, controlat per Hamas.

Però també han mort uns 300 palestins per atacs d'Israel a Cisjordània, segons el ministeri.

Betlem rep uns dos milions de visitants l'any, més de cent mil durant el Nadal, però ara està pràcticament buida (Reuters/Yosri Aljamal)


Una ciutat turística sense visitants

Betlem rep uns dos milions de visitants l'any, més de cent mil durant la setmana de Nadal, i la immensa majoria dels habitants de Betlem viuen directament o indirectament del turisme. Però ara que botigues, hotels i restaurants estan tancats, en pateixen les conseqüències.

Hi ha comerços que només obren testimonialment un cop per setmana. Per exemple, en Louis, propietari de la botiga de records més antiga de la ciutat, que explica que mai havia viscut una situació com aquesta. "Des del 7 d'octubre no hem venut res, perquè no hi ha turistes, i el 99% del que venem ho compren els turistes que ens visiten."

ARXIVAT A:
Nadal Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut