Una persona obrint l'aixeta d'una font (Neus Bertola/ACN)

Beure aigua subterrània, una solució per a Barcelona si la sequera s'agreuja?

L'ACA i alguns experts consideren que si s'aconseguís potabilitzar les aigües freàtiques cobriria una part de la demanda de la capital
Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica

@montsepoblet
Actualitzat
TEMA:
Sequera

Tenim a tocar l'entrada en vigor de la fase d'emergència per sequera al sistema Ter-Llobregat i això obliga a plantejar solucions per seguir abastint el conjunt de la població. Davant d'aquesta situació, l'Agència Catalana de l'Aigua no descarta haver de recórrer a les aigües freàtiques que hi ha sota Barcelona, sobretot si la falta de pluja es continua agreujant.

L'aigua subterrània es considera no potabilitzable perquè no hi ha infraestructures preparades per dotar-la de la qualitat necessària, però alguns experts consideren que aquesta pot ser una bona aposta.


Una gran reserva per explotar

Segons els càlculs de la Universitat Politècnica de Catalunya, Barcelona podria cobrir aproximadament una sisena part de la seva demanda d'aigua potable amb la que hi ha al subsol de la ciutat i que ara es fa servir per regar.

Un operari prepara un dels sistemes de reg d'aigua freàtica al parc de la Ciutadella, a Barcelona (Catalunya Ràdio)

Xavier Sánchez Vila, catedràtic d'Hidrogeologia de la UPC, defensa que, en una situació de sequera com la que estem vivint, aquesta opció hauria de passar al davant d'algunes de les que hi ha sobre la taula, com la dessalinització o el transport d'aigua en vaixells:

"Si, abans de tractar-les, et faig triar entre aigües del subsol, del riu o del mar, segur que tries la del subsol"

Si tens una aigua que està més a prop de ser potable, és més barata de potabilitzar, argumenta Sánchez Vila.

El professor apunta que, amb l'aigua subterrània que hi ha en el que es coneix com el Pla de Barcelona, no es resoldria el problema de la sequera, però sí que es podria cobrir un percentatge de la demanda de la capital i, fins i tot, de municipis del seu entorn, com Sant Adrià de Besòs o Santa Coloma de Gramenet

Segons explica, hi ha molta aigua sota terra i, de la mateixa manera que es gasten diners en dessaladores o a adaptar ports, es poden destinar a "fer una línia de potabilització d'aquesta aigua."


Milers de litres sota l'asfalt

El nivell d'aquest aqüífer és tan alt que hi ha pàrquings i estacions del metro de Barcelona on l'aigua s'ha de bombejar per evitar inundacions.

De moment, l'Agència Catalana de l'Aigua prioritza treure aigua dels aqüífers del Besòs amb uns pous que ha començat a perforar i dels quals encara està valorant la capacitat.
 

Tot i això, el director de l'ACA, Samuel Reyes, ha admès que, si s'arriba al nivell màxim d'emergència, no descarta haver de recórrer també a l'aigua que hi ha ben bé a sota dels carrers de la ciutat. Mentrestant, l'Ajuntament la podrà utilitzar per regar palmeres, arbres i jardins o parcs emblemàtics.

ARXIVAT A:
Sequera Medi ambient Crisi climàtica
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut