Bezos completa la seva aventura espacial, un nou capítol de la cursa de multimilionaris
Nou dies després del vol del magnat Richard Branson, l'home més ric del món ha viatjat a l'espai amb la persona més gran i la més jove enviades mai en coet fora del planeta
El multimilionari Jeff Bezos, propietari d'Amazon, ja ha portat a terme la seva aventura espacial a bord de la nau New Shepard de la companyia Blue Origin, que ha enviat a l'espai el segon vol de turistes privat, nou dies després del que va fer el magnat britànic Richard Branson, de Virgin Galactic.
És la continuació de la carrera cap al turisme espacial que han obert els multimilionaris. A més de Branson i Bezos, que és l'home més ric del món, amb un fortuna estimada de 177.000 milions de dòlars, també hi ha invertit el fundador de Tesla, Elon Musk, segona fortuna mundial, amb 151.000 milions.
El coet Blue Origin, de 18,3 metres d'alçada, s'ha enlairat a l'hora prevista des d'un desert de Texas, a 32 quilòmetres del petit municipi de Van Horn, prop de la frontera amb Mèxic.
El vol ha arribat a uns 100 quilòmetres de la Terra --el de Branson va quedar per sota, a uns 86 quilòmetres-- i ha durat poc més de deu minuts.
La càpsula s'ha separat a uns 75 km de la Terra i ha continuat la seva trajectòria fins als 100 km d'altitud. El coet New Shepard no ha entrat en òrbita al voltant de la Terra, però els passatgers han pogut flotar durant tres o quatre minuts en gravetat zero i observar la curvatura de la Terra, només durant uns deu minuts.
A continuació, la càpsula ha començat una caiguda lliure per tornar a la Terra i tres grans paracaigudes i coets retro l'han frenat abans d'aterrar al desert a l'oest de Texas. L'equip d'assistència i els familiars han anat fins al punt d'aterratge, Han celebrat la fita amb ampolles de xampany a mesura que els tripulants abandonaven la càpsula. Bezos ha estat l'últim en fer-ho.
"Vull donar les gràcies a cada treballador i a cada client d'Amazon. Vosaltres heu pagat tot això!"
Qui viatjava amb Bezos a l'espai
Al vol del Blue Origin hi havia quatre astronautes. Acompanyaven Bezos el seu germà Mark i una dona, Wally Funk, una pilot nord-americana de 82 anys, formada com a astronauta als anys 60, però que no va arribar a anar a l'espai perquè va ser rebutjada d'un programa aeroespacial de la NASA pel fet de ser dona, tot i que durant la preparació havia obtingut més bons resultats que els seus companys homes.
A part de complir el seu somni i reparar un greuge sexista, Wally Funk s'ha convertit en la persona més longeva que viatja a l'espai. Fins ara, el rècord el tenia l'astronauta nord-americà John Glenn, que es va enlairar el 1998 a bord del transbordador espacial Discovery amb 77 anys.
També hi viatjava el fill de 18 anys d'un milionari holandès que ha pagat uns 20 milions d'euros pel viatge. En aquest cas, és la persona més jove enviada mai a l'espai. El jove, Oliver Daemen, vol estudiar Física i Direcció d'Innovació a la Universitat d'Utrecht.
La vigília del vol, Bezos havia afirmat que estava "entusiasmat i encuriosit" pel vol, però no pas nerviós. "El vehicle està a punt i aquest equip és increïble. Soc molt optimista i penso que els meus companys també", ha afirmat durant una entrevista a la CBS.
En un vídeo penjat a Instagram, ensenyava com practicaven per al vol:
Bezos ha tret ferro a la cursa pels viatges a l'espai. Després de recordar que el primer astronauta va ser el soviètic Iuri Gagarin, ha explicat que ell serà "el 570 o així". I ha afegit:
"Això no és una competició. Va de construir un camí cap a l'espai perquè les generacions del futur puguin fer-hi coses increïbles."
El viatge des del centre de llançament a Texas s'ha pogut seguir en directe des del web i el YouTube de Blue Origin, que ha emès des de quarts de dues del migdia, i es promociona a Twitter amb l'etiqueta #NSFirstHumanFlight.
El dia escollit no ha estat una data qualsevol. Va ser un 20 de juliol quan Neil Armstrong va poder fer des de la Lluna "un petit pas per a un home, un gran salt per a la humanitat".
La línia Karman
El vol ha arribat als 100 km, punt on hi ha la línia Karman, una línia imaginària que marca el començament de l'espai, segons la convenció internacional.
L'experta Inma Martínez, pionera digital, assessora del govern britànic en temes de digitalització i intel·ligència artificial, va explicar al programa "Popap" de Catalunya Ràdio que només es pot dir que s'ha anat a l'espai si s'arriba a 101 quilòmetres per sobre del nivell del mar.
Tot i que des de Blue Origin han fet notar que el vol de Virgin va quedar per sota d'aquesta línia, tant la NASA com les forces aèries nord-americanes defineixen com a astronauta qualsevol persona que hagi volat per sobre dels 80 quilòmetres, com va fer el propietari de Virgin.
Only 4% of the world recognizes a lower limit of 80 km or 50 miles as the beginning of space. New Shepard flies above both boundaries. One of the many benefits of flying with Blue Origin. pic.twitter.com/4EAzMfCmYT
Blue Origin (@blueorigin) July 9, 2021
Després de les experiències de Branson i Bezos, el següent a la llista serà Elon Musk, que preveu enlairar-se encara una mica més amunt a l'espai al setembre a bord d'una nau de la companyia SpaceX. També s'espera per a finals de setembre o l'octubre el següent vol de Blue Origin.
- ARXIVAT A:
- Estats UnitsNASA