Bibliotecàries en guerra: de fer xarxes de camuflatge a enviar llibres a infants refugiats
Hi treballen mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar
La biblioteca infantil del districte, al centre de Lviv, s'ha transformat per la guerra. Les bibliotecàries i els lectors es dediquen a fer xarxes de camuflatge per a l'exèrcit ucraïnès.
La responsable, Olena Kemnyova, ha explicat a l'equip de TV3 que cada dia tenen un centenar de voluntaris que ajuden a fer xarxes; entre 50 i 60 al dia. També s'han convertit en un centre d'ajut als desplaçats, a qui donen menjar i roba.
Es coordinen a través de les xarxes socials. Des de Lviv treballen en xarxa amb altres biblioteques, no només ucraïneses, sinó també poloneses i d'altres parts d'Europa.
L'Olena explica que reben donacions de llibres en ucraïnès que envien cap a l'estranger. Les famílies dels infants refugiats intenten així mantenir viva la llengua.
"És molt difícil enviar-los perquè també tenim problemes amb els medicaments i altres productes". Però l'Olena es mostra determinada, com la resta de voluntaris que teixeixen les xarxes de camuflatge.
Com l'Anna Matsievska. No para de treballar en silenci mentre a la ràdio sona l'himne ucraïnès entre els butlletins de guerra, que no paren de sonar. "Estimem Ucraïna i cada persona té la responsabilitat d'ajudar on pugui ajudar". Té 65 anys, està jubilada i la setmana passada li van diagnosticar un càncer, però això no li ha impedit mobilitzar-se per ajudar en el que pugui.
Emocionada, diu que ho fa pensant en el seu fill, el seu net i el seu gendre, que són al front. "Déu és amb nosaltres", diu convençuda: "Tothom hauria de fer alguna cosa per a la gent que està al front i per la victòria".
Mira els testimonis de l'Anna i l'Olena en aquest reportatge de Carles Prats Padrós amb Carles de la Encarnación i Sandra Rierola: