El precandidat demòcrata Joe Biden en una imatge d'arxiu (Reuters/Kevin Lamarque)

Biden, acusat d'assetjament sexual per una treballadora del Senat als anys 90

El candidat demòcrata a la presidència dels Estats Units, Joe Biden, nega haver abusat sexualment d'una extreballadora seva al Senat, l'any 1993
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

El rival de Donald Trump en la pròxima cursa electoral als Estats Units, Joe Biden, ha estat acusat d'agressió sexual per una antiga col·laboradora. Tara Reade acusa l'exvicepresident dels Estats Units i candidat demòcrata a la Casa Blanca d'haver-la assetjat quan ella treballava per ell al Senat fa tres dècades, el 1993. Biden s'ha vist obligat a comparèixer per negar-ho.

Read assegura que l'exvicepresident la va assaltar en un passadís del Senat. Diu que llavors ja va presentar una queixa formal. El candidat demòcrata ha negat públicament els fets i ha demanat a l'Arxiu Nacional que busqui qualsevol document que ho demostri.

"Ho dic inequívocament: mai, mai va passar"

Biden ha sortit al pas de les acusacions després de dies de silenci. En una declaració pública, Biden ha recalcat que no va passar res: "Vull encarar les acusacions d'una antiga empleada que vaig tenir una conducta inapropiada fa 27 anys. No són veritat".

Read, de 56 anys, és una de les vuit dones que l'any passat van acusa Biden, de 77 anys, d'haver-les assetjat. El cas de Read va més enllà. Segons denuncia, Biden va abusar-ne sexualment.

En una entrevista a la cadena MSNBC, Biden ha posat en dubte la versió de Read i l'ha acusat de canviar de versió:

"Els mitjans de comunicació haurien d'examinar i avaluar l'historial complet i creixent d'inconsistències en la seva història, que ha canviat de manera repetida"

En l'entrevista, li han recordat a Biden que sempre ha defensat que cal donar crèdit a les dones que denuncien agressions. Ara, però, ho ha matisat:

"Cal creure les dones, donar el benefici del dubte. Llavors cal veure les circumstàncies i els fets"

Reade va fer pública la seva denúncia al març en una entrevista al podcast de la periodista Katie Halper, en què va assegurar que els principals mitjans de comunicació havien ignorat els seus intents de treure a la llum el cas.


Trump li recomana respondre

El president Trump havia aconsellat a Biden respondre les acusacions. Ho va fer en un to prudent, que no li és gaire habitual. En part, perquè a Trump també el van acusar d'assetjament fins a unes 25 dones durant la campanya presidencial que va portar a la Casa Blanca el 2016.

"No sé res sobre això. però crec que hauria de respondre, ja saps, podrien ser acusacions falses. Jo ho sé tot sobre acusacions falses, m'han acusat falsament en nombroses ocasions"

ARXIVAT A:
Estats Units Assetjament sexual Trump
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut