Joe Biden i Vladímir Putin han parlat per telèfon aquest dissabte

Biden adverteix Putin que està preparat per a escenaris més enllà de la diplomàcia

Els presidents dels Estats Units i Rússia han tingut una conversa telefònica d'una hora sobre la crisi a Ucraïna que no ha servit per obtenir avenços en la desescalada

Actualitzat

En plena escalada de tensió a Ucraïna i l'avís dels Estats Units que una invasió russa pot ser imminent, el president nord-americà, Joe Biden, ha avisat aquest dissabte el president rus, Vladímir Putin, que la Casa Blanca està preparada per la via diplomàtica, però també per a escenaris diferents a la diplomàcia.

Tots dos mandataris s'han trucat avui i han mantingut una conversa de poc més d'una hora en què Biden ha amenaçat que hi hautrà "conseqüències greus" de forma ràpida a Rússia en coordinació amb els aliats a Europa si Putin inicia una invasió d'Ucraïna, segons ha informat la Casa Blanca.

Aquesta és la tercera vegada que Biden i Putin parlen sobre la crisi d'Ucraïna i, segons fonts nord-americanes, no hi ha hagut canvis substancials en les negociacions. "L'intercanvi ha estat professional i ric i ha durat poc més d'una hora. No hi ha hagut un canvi fonamental en la dinàmica que hem observat des de fa setmanes", han assegurat aquestes fonts.

Des del Kremlin, en canvi, denuncien que la "histèria" d'Occident sobre una invasió russa ha arribat al seu punt àlgid.  

Els altres contactes diplomàtics

El 30 de desembre, els líders dels Estats Units i Rússia van tenir una conversa telefònica on van intercanviar retrets, més que cap altra cosa. I tres setmanes abans, Biden va pressionar Putin amb grans sancions econòmiques, en una primera conversa, que tampoc va permetre rebaixar tensions.

Segons la Casa Blanca, Putin volia fer aquesta nova trucada telefònica dilluns, però Biden va preferir avançar-la i ho va acceptar.

Abans d'aquesta conversa, també n'hi ha hagut una altra entre Putin i el president francès, Emmanuel Macron, la sisena que tenen. Dilluns es van veure al Kremlin.

Macron hauria advertit Putin que "el diàleg sincer no és compatible amb l'escalada militar", segons ha informat la part francesa.

Aquest contacte entre tots dos mandataris ha durat una hora i 40 minuts i tots dos han expressat la "voluntat de continuar el diàleg" sobre "les maneres d'avançar en l'aplicació dels acords de Minsk" sobre el Donbass i sobre "les condicions de seguretat i estabilitat a Europa".

També el Regne Unit ha intensificat la diplomàcia per intentar desescalar la tensió. El ministre de Defensa britànic, Ben Wallace, ha viatjat a Moscou per reunir-se amb el seu homòleg rus, en una trobada que han valorat com a constructiva i conciliadora.

En un gest de distensió, Wallace ha dit que es creu Moscou quan diu que no vol envair Ucraïna, malgrat que s'ha mostrat molt preocupat per les conseqüències que tindria una invasió, perquè diu que no només desestabilitzaria la regió, sinó tot Europa.

En paral·lel, els Estats Units i la Unió Europea reafirmen el seu compromís de coordinar-se a l'hora de preparar les possibles sancions a Rússia en cas d'atac.

Aquesta matinada s'han trucat el cap de gabinet d'Ursula von der Leyen i la vicesecretària d'Estat nord-americana. Han tornat a avisar Putin que una invasió tindrà conseqüències greus.

ARXIVAT A:
UcraïnaEstats UnitsRússia
Anar al contingut