El president dels Estats Units, Joe Biden
Joe Biden ha dit que els Estats Units han tornat 150 anys enrere amb la sentència del Suprem (Reuters/Elizabeth Frantz)

Biden defensa el dret a l'avortament: "La lluita no s'ha acabat"

El president dels Estats Units ha criticat la decisió del Suprem que obre la porta als estats a prohibir aquest dret de les dones

Actualitzat

"Avui és un dia trist per al Tribunal Suprem i per al país", ha dit el president dels Estats Units, Joe Biden, després que el tribunal hagi revocat la protecció del dret a l'avortament, una decisió que ha qualificat d'"error tràgic", fruit d'una "ideologia extremista".

Biden ha advertit que "la lluita no s'ha acabat", mentre s'adreçava als electors per demanar-los que facin sentir la seva veu en les eleccions de novembre, per garantir una majoria al Congrés per tirar endavant lleis que emparin aquest dret.

"Els polítics no poden interferir en les decisions que han de prendre les dones, d'acord amb els seus metges", ha dit el president dels Estats Units, que ha carregat contra els "tres jutges nomenats pel president Donald Trump", que han eliminat "un dret fonamental que no s'havia tocat en cinc dècades". "El Tribunal Suprem vol tornar 150 anys enrere", ha afegit.

"El Tribunal Suprem ha retirat expressament al poble nord-americà un dret constitucional que ja havia reconegut. Simplement se l'ha endut. Això no s'ha fet mai amb un dret tan important per a tants nord-americans", ha assenyalat.


Biden, catòlic practicant, ha dit que ara "la salut de les dones està en risc" i ha qualificat de "cruel" que hi hagi "dones forçades a tenir el fill del seu violador o de la conseqüència d'un incest, sense poder triar".

També ha recordat als estats que defensen la prohibició d'avortar que no podran impedir que les dones que vulguin acabar amb l'embaràs vagin a fer-ho als estats que ho permetin.

En la seva intervenció des de la Casa Blanca, ha demanat que siguin pacífiques les protestes que hi pugui haver per la decisió del Suprem, perquè la violència no és acceptable en cap cas".

Biden ja va advertir, el mes passat, que preparava una resposta per defensar el dret a l'avortament, quan es va filtrar un esborrany de la sentència de l'alt tribunal, que ara s'ha confirmat.


Els primers estats a prohibir l'avortament

Immediatament després de fer-se pública la sentència del Suprem, Kentucky, Missouri, Louisiana i Dakota del Sud ja han prohibit l'avortament, i d'aquí a un mes tampoc es podrà avortar a Idaho, Tennessee i Texas.

Han estat els primers estats de majoria conservadora que han aprofitat el canvi legal que ha obert el Suprem, però s'espera que aviat se n'hi afegeixin més. Es calcula que hi podria haver restriccions a la meitat dels estats.

Des del moviment feminista també s'ha denunciat que la nova situació legal, que torna 49 anys enrere, és un greuge per a les dones amb menys recursos, ja que n'hi haurà que avortaran clandestinament sense les garanties sanitàries necessàries i posant en risc la seva vida.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenAvortament
Anar al contingut