Biden diu que només abandonarà la cursa per la Casa Blanca si el Totpoderós l'hi demana

El president ha rebutjat fer-se cap prova cognitiva per determinar si pateix demència i assegura que la seva feina a la Casa Blanca és un test diari

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units i candidat demòcrata a la reelecció, Joe Biden, ha insistit que seguirà a la cursa electoral per la Casa Blanca i ha assegurat que només abandonarà "si baixa Déu totpoderós" i l'hi demana.

"Si el senyor Totpoderós baixés i em digués 'Joe, surt de la cursa', jo sortiria de la cursa. Però el senyor Totpoderós no baixarà. Vull dir, només amb aquestes hipòtesis."

Ha estat la resposta de Biden, en una entrevista de 22 minuts a la televisió nord-americana ABC, al presentador, que li ha preguntat sobre com reaccionaria si el líder de la majoria del Senat dels Estats Units, Chuck Schumer, i la líder dels demòcrates a la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, expressessin les seves preocupacions sobre la seva pèrdua de poder.

Malgrat els dubtes que s'han generat en les últimes setmanes sobre el seu estat de salut i els seus lapsus, Biden, de 81 anys, s'ha refermat en la seva decisió de seguir davant d'un entrevistador insistent que, de mil formes diferents, li ha preguntat si creu realment estar en condicions de competir amb Trump.

De fet, ja havia intentat dissipar qualsevol dubte aquest dijous, durant els actes de celebració del 4 de Juliol, quan va reconèixer que ha de dormir més, treballar menys hores i no fer actes més enllà de les vuit del vespre.

Però aquesta esperada entrevista televisiva era una nova prova de foc per avaluar el seu estat de salut després de l'ensopegada actuació la setmana passada en el debat contra Donald Trump, que ha obert una crisi dins del partit.

 

El president ha fet poques referències a Trump, més enllà d'"és un mentider patològic, un home que mai fa res que no sigui en benefici propi", i ha assegurat altre cop que no hi ha ningú més qualificat que ell per derrotar-lo, com va fer -ha recordat- el 2020.

Biden ha intentat justificar el seu polèmic paper en el debat i l'ha atribuït a un "mal refredat" i el cansament després del viatge a Europa, malgrat que després del viatge es va passar sis dies tancat a Camp David preparant el debat.

"Puc córrer els 100 metres en 10 segons? No, però estic en bona forma. Va ser només culpa meva. Va ser un mal episodi, res greu. Estava exhaust. Vaig tenir una mala nit, perquè em trobava fatal. Vaig demanar als metges de fer un test de covid per saber què em passava. Només tenia un refredat molt fort."


Un test diari "governant el món"

Biden ha rebutjat fer-se una avaluació mèdica independent que inclogui proves neurològiques i cognitives i compartir-ne els resultats, i ha assegurat que, malgrat que, si fos reelegit, superaria els 85 anys a la Casa Blanca, les seves tasques com a president són el millor exemple del seu estat de salut, posant com a exemple converses amb altres líders mundials.

"Passo un test cognitiu cada dia governant el món... Cada dia tinc proves en tot el que faig."

El candidat demòcrata ha explicat que sempre viatja a tot arreu amb un equip de metges de la Casa Blanca que "no dubten" a dir-li quan alguna cosa no va bé.

Des del debat presidencial, on se'l va veure dubtós i incapaç d'acabar frases o rebatre les mentides de Trump, Biden està a l'ull de l'huracà i s'han generat una onada de crítiques dins i fora del partit qüestionant la seva capacitat per governar.  

Biden dirigint-se a un acte de campanya
Biden dirigint-se a un acte de campanya (Reuters)

Alguns membres del mateix partit demòcrata li han demanat obertament que es retiri i Biden ha tret ferro al fet que el senador demòcrata de Virgínia Mark Warner està intentant reunir un grup de senadors del seu partit per pressionar-lo perquè plegui: "No passarà."

El demòcrata ha rebutjat les enquestes que el situen al darrere de Trump i ha aprofitat l'entrevista per defensar els "èxits" del seu mandat, citant l'elaboració d'un pla de pau per al Pròxim Orient que, ha dit, "està arribant a bon port", l'ampliació de l'OTAN o la millora de l'economia. "He fet tot el que deien que no es podia fer", ha afirmat.

Tot i això, qui tenia dubtes sobre si el president té opcions de guanyar, difícilment les haurà dissipat perquè Biden, tot i que més lúcid que en el debat amb Trump, tampoc ha convençut.

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut