Biden dona 90 dies per aclarir si la Covid-19 va sortir d'un laboratori o no
Encarrega un informe a les agències d'espionatge dels EUA després que una d'elles la consideri la hipòtesi més probable
El president dels Estats Units, Joe Biden, ha demanat un informe sobre l'origen del coronavirus a les agències d'espionatge que depenen del seu govern.
En un comunicat que ha penjat aquest dimecres a Twitter, Biden diu que ja va demanar-ho quan va fer-se càrrec de la presidència, i ara els demana un nou informe per abans de finals d'agost que vol que sigui definitiu:
"Poc després d'assumir el càrrec, vaig donar instruccions a les nostres agències d'intel·ligència perquè investiguessin els orígens del virus de la Covid-19. Avui he demanat a la comunitat d'intel·ligència que redobli aquests esforços i m'enviï un informe d'aquí 90 dies."
Shortly after taking office, I instructed our Intelligence Agencies to investigate the origins of the COVID-19 virus. Today, I've asked the Intelligence Community to redouble those efforts and send me a report in 90 days.
President Biden (@POTUS) May 26, 2021
https://t.co/MVXudLeu8V
Natural o accident de laboratori?
La investigació demanada pel president dels EUA inclourà "preguntes específiques" a la Xina perquè col·labori.
En el comunicat, Biden diu que els informes que ara té consideren probable tant l'origen natural com un accident al laboratori de Wuhan que investigava amb coronavirus, però que no tenen prou dades per optar per un o per l'altre.
Biden també es queixa que la Xina no deixés entrar experts nord-americans ni de l'OMS a principis del 2020, cosa que "sempre dificultarà" les investigacions.
Pressionar la Xina
A preguntes dels periodistes, la nova portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre, no ha explicat quina és l'agència d'espionatge que dona crèdit a la hipòtesi del laboratori.
Jean-Pierre sí que ha afirmat que els EUA continuaran pressionant la Xina perquè "participi en una investigació internacional completa, transparent i basada en l'evidència" sobre l'origen del coronavirus.
Filtració periodística
Els dubtes sobre l'origen del coronavirus els va revifar aquest diumenge als EUA el diari Wall Street Journal, que va assegurar haver accedit a informació dels serveis d'espionatge.
Segons aquest diari, tres investigadors del laboratori de Wuhan haurien estat hospitalitzats el novembre del 2019 amb símptomes compatibles amb la Covid-19.
Trump, Rubio, Fauci
L'expresident Donald Trump i el senador republicà Marco Rubio ho han aprofitat per insistir en la tesi de l'origen de laboratori, i han tornat a criticar tant la Xina com l'OMS.
També l'epidemiòleg en cap dels EUA, Anthony Fauci, ha dubtat aquests dies de l'origen natural del coronavirus i ha reclamat més investigació.
Precisament aquest dimarts el govern dels EUA va demanar a l'OMS que faci "més estudis independents i transparents".
La Xina ho nega
La Xina ha reaccionat a tot això negant-ho tot: ha qualificat de "completament falses" les informacions del Wall Street Journal.
Aquest dimecres l'ambaixada als EUA ha dit que tot plegat "dificultarà les investigacions" i ha acusat "algunes forces polítiques" del país de centrar-se en "la manipulació política".
La Xina i el coronavirus
La Xina va trigar un any a deixar entrar al país una missió de l'OMS per investigar l'origen del coronavirus, missió que no va aconseguir determinar-ho.
De tota manera, també van considerar probable que el pas fos directe de ratpenat a humà, mentre que la hipòtesi del laboratori la van valorar com a "altament improbable".
Des del principi de la pandèmia, la Xina ha mantingut que no hi ha proves ni tan sols que el virus s'originés al seu territori, i ha aprofitat totes les ocasions per generar dubtes al respecte.
Per exemple, quan investigadors de Barcelona van dir que l'havien trobat en aigües residuals de la ciutat del març del 2019.
- ARXIVAT A:
- Joe BidenCoronavirus Xina