Els EUA, convençuts que Putin envairà Ucraïna, l'avisen de costos "sense precedents"

Segons el president nord-americà, els plans de Rússia serien arribar fins a Kíev

RedaccióActualitzat

Els Estats Units adverteixen que reforçaran el flanc oriental de l'OTAN si Rússia ataca Ucraïna. A Washington estan convençuts que Vladímir Putin ja ha pres la decisió d'envair el país. Avui la vicepresidenta nord-americana, Kamala Harris, ha anunciat a la conferència que es fa a Munic sobre seguretat que imposaran a Rússia costos "sense precedents" si "segueix envaint Ucraïna":

"Puc afirmar amb absoluta certesa que, si Rússia continua envaint Ucraïna, els Estats Units, juntament amb els nostres socis i aliats, imposarem costos econòmics significants i sense precedents."

"No ens aturarem amb les mesures econòmiques. Reforçarem encara més els aliats de l'OTAN al flanc oriental. De fet, junts ja hem fet passos per reforçar la nostra estratègia de dissuasió i defensa col·lectiva."

La vicepresidenta Kamala Harris en la conferència de Munic (Reuters/Andreas Gebert)
La vicepresidenta Kamala Harris en la conferència de Munic (Reuters/Andreas Gebert)

El president dels Estats Units, Joe Biden, diu que els plans de Vladímir Putin són atacar Ucraïna els pròxims dies, segons informen els seus serveis d'espionatge. En una compareixença a la Casa Blanca ha assegurat que està convençut que Putin ja ha pres la decisió.

És el primer cop que els Estats Units van tan lluny, ja que fins ara deien que Rússia es preparava per atacar però que el cap del Kremlin encara no havia pres la decisió.

 

Biden ha denunciat l'alarmant escalada de tensió que Rússia està provocant al Donbass i assegura que estan preparant l'opinió pública russa a través dels mitjans de comunicació. Ha remarcat que tot Occident està unit contra les intencions de Rússia i diu que una invasió li sortirà molt cara.

El president nord-americà ha instat el Kremlin a triar el camí de la diplomàcia per evitar el que qualifica de decisió catastròfica.
Biden considera que els plans de Putin són arribar fins a Kíev, la capital ucraïnesa.

Enmig dels temors d'Occident que Rússia envaeixi Ucraïna, el president del país, Volodímir Zelenski, ha proposat fer una trobada amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. "No sé què vol el president rus, és per això que jo proposo que ens trobem".


Desplegament de tropes

Les imatges captades per un satèl·lit nord-americà reforçarien els arguments de Biden i qüestionarien el replegament de tropes anunciat per Putin a principis de setmana. S'hi veuen helicòpters, avions d'atac, unitats de defensa aèria i drons. Les imatges han estat captades per una empresa privada nord-americana i difoses per l'agència Reuters, que no ha pogut verificar-les.

Desplegaments d'helicòpters a Valúiki, Rússia (Rreuters/Maxar Technologies)


Maniobres militars

El que sí que és segur és que el president rus, Vladímir Putin, dirigirà avui maniobres militars amb llançament de míssils balístics i de creuer. Segons el Kremlin, es tracta de maniobres ja previstes.

A Putin l'acompanyarà el seu aliat, el president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que no descarta desplegar armament nuclear si veu amenaçada la seva frontera. Segons els dos mandataris, la clau per restablir la pau és l'aplicació dels acords de Minsk, que impliquen que Rússia reconeix Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, com a repúbliques independents prorusses.


Evacuació del Donbass

Mentrestant, els líders prorussos de Donetsk i Lugansk han donat l'ordre d'evacuació a la regió del Donbass. Als homes se'ls demana que es quedin perquè hauran de defensar el territori. L'evacuació es fa cap a la regió russa més propera i amb l'acord del Kremlin.

Vladímir Putin ha donat l'ordre que s'acullin les persones del Donbass que vagin arribant i que se'ls entreguin 10.000 rubles, uns 115 euros. També ha ordenat que es preparin refugis per als ucraïnesos de la zona.

ARXIVAT A:
Ucraïna
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut