L'atac israelià sobre un centre de salut a Beirut ha deixat nou morts i catorze ferits (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Biden no descarta atacs a petrolieres iranianes i Borrell retreu els bombardejos a Beirut

L'Iran ha apujat el to contra els Estats Units i ha amenaçat de convertir en "objectiu legítim" els països que donin assistència a Israel

RedaccióActualitzat

Beirut ha tornat a rebre l'impacte d'11 bombardejos les primeres hores d'aquest divendres, segons fonts de Hezbollah. Fonts israelianes apunten que l'objectiu de l'atac era l'home més ben posicionat per liderar la milícia xiïta, Hashem Safi al Din.

Aquests atacs se sumen als 17 atacs israelians que s'han registrat les 24 hores anteriors, que han castigat el cor de la capital libanesa. Per ara, se sap que nou persones han mort pel bombardeig d'un centre sanitari vinculat a Hezbollah.

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha condemnat l'atac com "una violació del dret internacional humanitari". De fet, l'Organització Mundial de la Salut ha denunciat que una trentena de treballadors sanitaris han mort des de l'inici de l'ofensiva israeliana al Líban.

Per la seva banda, Israel manté que està fent bombardejos "selectius" sobre objectius militars de Hezbollah. Concretament, ha anunciat que ha fet diana sobre "la seu d'intel·ligència" de la milícia xiïta.

L'exèrcit israelià continua empenyent els residents del sud del Líban a fugir per la imminència de nous bombardejos. Fins ara, l'exèrcit libanès s'ha mantingut al marge dels combats. Però aquest dijous ha atacat tropes israelianes després de la mort de dos dels seus soldats.

Israel manté que està fent bombardejos "selectius" sobre objectius militars de Hezbollah (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

El del Líban però, no és l'únic front obert d'Israel, que aquesta nit ha atacat també Cisjordània. Un bombardeig de l'exèrcit israelià sobre el campament de refugiats de Tulkarem ha deixat almenys 16 morts i diversos ferits, segons les autoritats palestines. Segons Israel, en l'atac hauria mort el responsable de Hamas a Cisjordània. Des de princpis d'any, en aquest campament de refugiats ja hi han mort, com a mínim, 94 persones víctimes dels atacs israelians. 

Tot plegat, mentre Israel i els Estats Units discuteixen la resposta a l'Iran per l'atac amb míssils de dimarts: fins i tot, atacar la seva indústria petroliera. Teheran, però, ha advertit que qualsevol país que assisteixi Israel es convertirà en "objectiu legítim".


 

Biden: "Ho estem discutint"

Mentre les bombes cauen sobre Beirut, els Estats Units intenten marcar el pas de les represàlies d'Israel a l'atac amb míssils de l'Iran. Si dimecres posava com a línia vermella bombardejar instal·lacions nuclears, el president Joe Biden ha suggerit que estudia amb Israel l'opció d'atacar la indústria petroliera iraniana.

"Avala que Israel bombardegi instal·lacions petrolieres de l'Iran?", li ha preguntat una periodista. "Ho estem discutint", ha respost Biden.

Després del comentari del president nord-americà, el barril de petroli Brent --de referència a Europa-- s'ha disparat un 4% i frega els 77 euros. En els darrers quatre dies, el cru guanya més del 6%: la major pujada setmanal des del febrer, quan les tensions al Pròxim Orient també van enfilar el preu del petroli.  

Washington insisteix en el seu "compromís amb la defensa d'Israel", en paraules del portaveu del Departament d'Estat, Matthew Miller. Si bé no s'ha pronunciat sobre la possibilitat d'atacar les refineries iranianes, ha dit que aprova que el seu aliat es defensi d'una "situació de seguretat insostenible". 

Per la seva banda, l'Iran ha apujat el to contra els Estats Units, i ha amenaçat de convertir en "objectiu legítim" els països que donin assistència a Israel.

"Si algun país presta ajuda a l'agressor, també es considerarà un còmplice i un objectiu legítim. Aconsellem als països que s'abstinguin d'enredar-se en el conflicte entre el règim israelià i l'Iran", ha advertit la missió iraniana a l'ONU. 
 

Borrell acusa Israel de violar el dret humanitari

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell ha estat molt contundent contra Israel pels bombardejos d'aquesta nit passada. Concretament, ha qualificat de "violació del dret internacional humanitari" l'atac a un centre sanitari al barri d'Al Bashura, al cor de Beirut.

Hi han mort treballadors sanitaris del Comitè Islàmic per la Salut, que depèn de Hezbollah. "Els civils no són només víctimes dels atacs, fins i tot en zones densament poblades: també es veuen privats d'atenció mèdica", ha denunciat Borrell.

De fet, aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut ha denunciat que 28 treballadors sanitaris han estat assassinats al Líban pels bombardejos israelians.

Un equip mèdic trasllada un pacient a l'hospital Rafik Hariri a Beirut (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Els atacs al sud del país també han obligat a tancar 37 centres de salut, i s'han hagut d'evacuar completament 3 hospitals de Beirut, segons ha informat el director general de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Treballadors sanitaris i humanitaris estan treballant en condicions dificilíssimes i perilloses, amb subministraments limitats i el sistema de salut continua sent atacat", ha advertit Tedros. Una situació que recorda a l'asfíxia que pateix la sanitat a la Franja de Gaza.

Més evacuacions al sud

L'exèrcit israelià continua ordenant l'evacuació dels residents al sud del Líban per la imminència de nous bombardejos. En paral·lel a l'ofensiva terrestre, aquest dijous, ha atacat amb intensitat diverses localitats del sud i l'est del país.

Un d'aquests atacs ha provocat que l'exèrcit del Líban --fins ara al marge-- entri en combat. Dos soldats han mort mentre acompanyaven una missió de rescat de la Creu Roja a Tayba, al sud del país. En el bombardeig també han mort set civils i han resultat ferits quatre voluntaris de l'organització.  

Israel continua bombardejant poblacions al sud del Líban (REUTERS/Louisa Gouliamaki)

Com a resposta, les forces armades libaneses han obert foc contra posicions israelianes a Bint Jbeil, prop de la frontera. Israel no s'ha pronunciat sobre l'incident, que suposa la primera participació de l'exèrcit regular libanès en un any de guerra entre Hezbollah i l'estat jueu.

A Beirut, l'exèrcit israelià assegura haver atacat el quarter general d'intel·ligència i l'oficina de comunicació de la milícia xiïta a Dahieh. Des de l'inici de l'ofensiva contra Hezbollah, ara fa un any, més de 1.900 persones han mort en els bombardejos al Líban, i 1,2 milions de persones s'han vist forçades a fugir de casa seva.

ARXIVAT A:
Estats UnitsIranIsraelLíban
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut