Zelenski arriba a la cimera del G7, en què Biden ha acceptat enviar avions F-16 a Ucraïna
- TEMA:
- Ucraïna
El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ja és a Hiroshima, on ha aterrat aquest dissabte, a quarts de set del matí, per participar en una reunió amb els líders del G7 i els de la resta de països convidats en aquesta cimera. També té previstes diverses trobades bilaterals amb mandataris mundials, com el president dels Estats Units, Joe Biden, el primer ministre japonès, Fumio Kishida o el primer ministre indi, Narendra Modi.
En baixar de l'avió francès que l'ha portat fins a la ciutat nipona, Zelenski ha destacat la importància de "les reunions amb socis i amics d'Ucraïna" previstes en aquesta cimera i ha assegurat, en una piulada a Twitter, que "la pau és més a prop".
Com ja és habitual en ell, el president ha arribat vestit de verd militar, per recordar al món que el seu país segueix en guerra. Als peus de l'avió, on l'esperava un ampli dispositiu de diplomàtics japonesos i personal de seguretat i de l'aeroport, s'hi ha instal·lat una catifa vermella per rebre'l.
Zelenski ha pujat en un vehicle fosc, que formava part d'un ampli comboi de seguretat que el custodiarà fins diumenge, quan participarà en diverses reunions del G7 sobre el suport militar a Ucraïna i les eventuals converses de pau. També participarà en converses amb mandataris d'altres països convidats a la cimera, com el Brasil o Indonèsia.
Aquest dissabte ja s'ha entrevistat, entre d'altres, amb el president del Consell Europeu Charles Michel, el primer ministre britànic Rishi Sunak, la primera ministra italiana Giorgia Meloni o el primer ministre indi Narendra Modi.
El G7 demana a la Xina que "pressioni" Rússia per aturar la guerra
Zelenski ha arribat a la ciutat nipona l'endemà que Joe Biden hagi donat llum verda a l'enviament d'avions de combat F-16 a Ucraïna i hagi accedit a la formació d'una coalició internacional per entrenar pilots ucraïnesos en el maneig d'aquests caces de fabricació nord-americana per defensar-se de la invasió russa.
I ho ha fet just quan els líders del G7 han emès un comunicat en què demanen a la Xina que "pressioni" el Kremlin perquè posi fi a la guerra i retiri les seves tropes d'Ucraïna.
"Instem la Xina a pressionar Rússia perquè detingui l'agressió militar i retiri de manera immediata, completa i incondicional les seves tropes d'Ucraïna."
En el mateix comunicat, els líders mundials reunits a la cimera del G7 també demanen a l'Iran que deixi d'enviar drons armats al Kremlin, unes armes que Rússia ha fet servir, segons el comunicat, per atacar civils i infraestructures ucraïneses, com la xarxa elèctrica.
Aquest divendres, els líders del G7 ja van emetre un comunicat oficial en què deixaven clar el seu suport incondicional a Ucraïna i tornaven a condemnar "l'agressió" russa, il·legal i injustificable" contra el poble ucraïnès.
Biden dona llum verda per primer cop a cedir avions de combat F-16 a Ucraïna
Aquest divendres, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha donat llum verda al lliurament d'avions de combat F-16, de fabricació nord-americana, a Ucraïna per part dels països occidentals. Una decisió que suposa un punt d'inflexió en aquest conflicte.
Biden ha assegurat als seus interlocutors a la cimera el seu "suport a una iniciativa conjunta destinada a formar pilots ucraïnesos en avions de combat de quarta generació, inclosos els F-16", segons un alt càrrec de la Casa Blanca.
La decisió és "històrica", segons ha escrit Zelenski a Twitter.
I és que els Estats Units han cedit a les insistents demandes del president ucraïnès i també de diversos països aliats, tot i que això suposa una escalada en el conflicte amb Rússia.
L'anunci de Washington ha estat ben rebut pel Regne Unit i els Països Baixos, que van anunciar dimarts a Islàndia que volien construir una coalició internacional per donar F-16 a Ucraïna.
El primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha dit que treballaran plegats amb els països aliats per donar a Ucraïna la capacitat en combat aeri que necessita.
El model nord-americà també equipa diversos exèrcits europeus, entre els quals els de Dinamarca, Polònia, Bèlgica, Grècia i Noruega.
Entrenament de pilots a Europa
L'entrenament dels pilots ucraïnesos, que es farà en territori europeu, durarà diversos mesos. Fins i tot per als pilots ucraïnesos més experimentats, posar-se al capdavant d'un d'aquests F-16 pot requerir mesos de pràctiques.
Aquest mateix divendres, Dinamarca ja ha avançat que contribuirà a aquests entrenaments després del suport de Washington.
El país escandinau, que està en procés de substituir la seva flota de F-16 per F-35, ara podrà ajudar a "entrenar pilots ucraïnesos perquè també facin volar F-16", ha dit el ministre de Defensa danès.
Tot i això, no ha especificat si Dinamarca contribuiria al lliurament d'alguns dels F-16. La Força Aèria Danesa té uns quaranta F-16, dels quals uns trenta estan operatius. El país nòrdic va començar a rebre els seus primers F-35 de cinquena generació per substituir-los.
Biden i Zelenski, trobada al Japó
Els presidents dels Estats Units i Ucraïna es trobaran previsiblement aquest dissabte a Hiroshima, seu de la cimera del G7.
La visita del president ucraïnès, que no s'havia anunciat fins aquest divendres a la nit, representarà una oportunitat per a Zelenski de conversar amb els líders de les principals potències occidentals que donen suport econòmicament i militarment al seu país davant la invasió russa.
Biden tornarà abans del previst als Estats Units per intentar sufocar la crisi provocada per la manca d'acord entre demòcrates i republicans per elevar el sostre de deute. Si no arriben a un pacte en dues setmanes, els Estats Units podria fer suspensió de pagaments, amb conseqüències a escala global.
Al Japó, però, el president nord-americà s'ha mostrat optimista i ha assegurat que està convençut que s'arribarà a un acord per superar aquest problema.
- ARXIVAT A:
- Estats Units Ucraïna Rússia