La trobada telemàtica entre Putin i Biden s'ha allargat dues hores (Reuters)

Biden pressiona Putin amb grans sancions econòmiques si ataca Ucraïna

Els presidents dels Estats Units i Rússia han mantingut una videotrucada de dues hores que no ha permès rebaixar tensions
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estats Units

Dues hores de videotrucada que, de moment, no han servit per rebaixar tensions. En tot cas, la conversa entre Joe Biden i Vladímir Putin va ser "útil, directa i seriosa", segons les parts, i almenys va permetre fixar posicions.

La dels Estats Units, de preocupació per l'acumulació de forces militars russes a la frontera d'Ucraïna. El Kremlin ja hi ha desplaçat prop de 100.000 soldats i els nord-americans temen que, si continua aquest ritme, arribin als 175.000 a finals de gener.

Per això, Joe Biden ha amenaçat Vladímir Putin: si no s'atura l'escalada militar, imposarà dures sancions econòmiques a Rússia, en coordinació amb els seus socis europeus. També avisa que reforçarà la seguretat als països de l'OTAN més propers a Ucraïna, enviant-hi més tropes i efectius si calgués.

El missatge dels Estats Units és clar: diuen estar disposats a fer el que no van fer el 2014, quan Rússia va annexionar Crimea sense dificultats.

Per la banda russa, Putin ha retret al seu homòleg nord-americà que la responsabilitat de l'escalada de tensió també és de Kíev, que, al seu parer, fa gestos provocadors. I també li ha reclamat garanties que no hi enviaran més armament i que l'Aliança Atlàntica no acceptarà mai Ucraïna, ni cap país exsoviètic, com a membre.

Putin reclama garanties que l'OTAN no acceptarà mai Ucraïna com a membre (Reuters)

Mesures molt difícils d'acceptar per part dels Estats Units, que ara han quedat a l'espera que Rússia faci algun moviment. Si el desplegament militar a la frontera amb Ucraïna s'atura els propers dies o almenys es redueix, la videotrucada potser haurà servit d'alguna cosa.

En cas contrari, la possibilitat d'invasió d'Ucraïna haurà augmentat i les dues hores de conversa virtual quedaran en res.

ARXIVAT A:
Estats Units Ucraïna Rússia
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut