Captura del vídeo del periodista Roman Protasévitx que ha difós el govern bielorús (Reuters)

Bielorússia difon un vídeo del periodista detingut i la família sospita de tortura

La Unió Europea aprova noves sancions contra Bielorússia i prohibeix que qualsevol avió bielorús operi en l'espai aeri de la Unió

RedaccióActualitzat

El govern de Bielorússia ha difós un vídeo del periodista Roman Protasévitx hores després de ser detingut. No se sabia res d'ell des que el van detenir a l'aeroport de Minsk, on van forçar que aterrés l'avió de Ryanair que l'havia de dur a Vílnius, a Lituània, el país veí, on vivia refugiat.

El vídeo l'ha difós un canal pro governamental de Telegram i l'ha emès després la televisió pública. A la gravació admet, encara que no se sap si és per coaccions, ser "culpable" dels càrrecs que li imputen, aldarulls en les protestes de l'any passat contra el govern d'Aleksandr Lukaixenko.

Protasévitx, de 26 anys, també hi diu que està "col·laborant amb la investigació" i que el tracte que rep per part de les forces de seguretat és "correcte". A més, nega que tingui problemes de salut.

"No tinc cap problema de salut, cap problema de cor ni cap malaltia en cap òrgan. La policia em tracta bé, d'acord amb la llei. Col·laboro amb la investigació i he confessat haver organitzat protestes massives a Minsk."

La família del periodista sospita de tortura

Aquesta declaració contradiu la versió de la mare del reporter, que ha dit a diversos mitjans que havia rebut una trucada que l'avisava que el seu fill estava ingressat en estat crític per un problema cardíac. "Té problemes de cor, o sigui que no l'han enviat a l'exèrcit. Una vegada va tenir un preinfart. Si li han fet res, podria tenir un atac de cor", ha afirmat la dona al canal Belsat.

El pare del periodista ha afirmat a la BBC que tenen "molta por" que puguin "pegar-li i torturar-lo".

Una periodista bielorussa que ha difós el vídeo a les xarxes creu que és evident que el jove periodista ha rebut cops:


Abans que es fes públic el vídeo, l'opositora bielorussa Svetlana Tsikhanóskaia ha denunciat que hi havia "altes probabilitats que el detingut sigui torturat pel serveis secrets".

 

Protasévitx, que estava en cerca i captura, seria ara a la presó preventiva número 1 de Minsk, segons ha informat el Ministeri de l'Interior bielorús via Telegram.

Uns passatgers que van compartir vol amb ell han relatat aquest dilluns l'angoixa amb què el periodista va viure el desviament de l'avió.

El KGB bielorús el va incloure a la llista de terroristes pel seu paper en les protestes posteriors a les presidencials del 2020. Els càrrecs que l'imputen li podrien comportar 15 anys de presó o, fins i tot, la pena de mort.

Juntament amb ell, també està detinguda la seva companya, Sofia Sapega, una estudiant russa de la Universitat Humanitària Europea de Vílnius. Segons la família de la noia, la tenen retinguda a Okréstina, un centre de reclusió de Minsk on desenes de manifestants van denunciar haver estat víctimes d'abusos i tortures després de les presidencials.

La UE tanca l'espai aeri a Bielorússia

Aquest cas ha provocat un xoc diplomàtic amb la UE, que aquest dilluns ha anunciat sancions a Bielorússia pel que el màxim directiu de Ryanair ha qualificat de "segrest patrocinat per un estat".

Els 27 han acordat prohibir a les companyies aèries bielorusses l'accés a l'espai aeri comunitari. Tampoc els deixarà aterrar a aeroports de la UE. I ha demanat a les aerolínies europees que evitin sobrevolar Bielorússia.

A més, la UE ampliarà la llista de sancions a aquesta antiga república soviètica, que actualment conté 88 persones i 77 entitats. Entre aquests, el president Lukaixenko.

ARXIVAT A:
Bielorússia Llibertat de premsaDrets humans
Anar al contingut