
"Bienvenidu": el contestador automàtic de la ITV de Mallorca s'inventa paraules en català
El servei d'atenció als usuaris que volen demanar cita prèvia pronuncia paraules incorrectes o que no s'entenen quan l'usuari demana ser atès en català
Nou despropòsit lingüístic en un servei a les illes Balears. Diversos ciutadans denuncien que quan truquen per demanar cita a la ITV de Mallorca i que trien ser atesos en català es troben amb un missatge automàtic surrealista.
L'empresa ITV Basa, que s'encarrega d'oferir el servei de la inspecció de vehicles de l'illa, té un sistema de contestador automàtic que s'inventa paraules i pronuncia una mena de català macarrònic, amb mots inexistents, que amb prou feines s'entén.
"Bienvenidu a ITV Basa", "recuerda" i altres paraules incorrectes o que directament no s'entenen. El contestador automàtic s'ha inventat un idioma que no és el català. També reprodueix frases en castellà amb una pronúncia semblant a la catalana.
El consell de Mallorca diu que es tracta d'un error de l'empresa subcontractada, a qui ja han demanat que ho corregeixi.
ITV Basa va aconseguir la concessió del servei amb l'objectiu de multiplicar el nombre de cites i reduir les llargues llistes d'espera. Per això, se li va adjudicar el contracte per un import de 33 milions d'euros durant dos anys.
Retrocés sever de l'ús del català entre els joves a les Illes
La notícia del servei d'ITV coincideix amb la publicació d'un informe que recull dades alarmants pel que fa a la situació lingüística del català de la població més jove de les illes Balears.
L'Enquesta a la Joventut, elaborada pel Govern Balear, apunta que només un 21% dels enquestats entre 15 i 34 anys que assegura tenir el català com la seva primera llengua.
El retrocés és encara més significatiu si tenim en compte l'ús que en fan els ciutadans. Només un 9% de joves catalanoparlants manté la llengua quan se'ls adrecen en un idioma diferent. El 2004, eren un 22%.
El president de l'Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, s'ha mostrat molt preocupat per aquestes xifres i demana "polítiques lingüístiques decidides" a les administracions públiques.
"Cal adoptar mesures d'inclusió lingüística, sobretot a les persones nouvingudes, en un territori com les Illes Balears, que ha experimentat un daltabaix demogràfic en les darreres dècades."
Només el 7% del col·lectiu de joves catalanoparlants s'adreça en la llengua pròpia --el català-- a les persones desconegudes i un discret 16% l'utilitza de manera prioritària amb la seva parella i fills.
- ARXIVAT A:
- Català Illes Balears