La reunió se celebra al Palau de la Generalitat (ACN/Bernat Vilaró)

"Resultats minsos" o "acords històrics": visions oposades a la bilateral Estat-Generalitat

No s'ha pactat cap dels grans traspassos pendents, però sí l'autovia B-23 i l'estació del Turó de l'Home, al Montseny
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern espanyol

La comissió bilateral Estat-Generalitat s'ha reunit aquesta tarda al Palau de la Generalitat, en una trobada que no ha servit per avançar en els traspassos històrics pendents.

Ha començat a les 5 de la tarda i ha acabat al cap de tot just una hora, a les 6. En la roda de premsa posterior, el govern català ha explicat que hi ha hagut "avenços rellevants sobre l'ingrés mínim vital, però insuficients en altres àmbits".

Ben diferent de com ho veu la ministra de Política Territorial i portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que assegura que el d'aquest divendres és un "acord històric" perquè s'ha "avançat en l'àmbit competencial de Catalunya, cosa que no passava des de fa una dècada".

Pel vicepresident del govern, Jordi Puigneró, "els traspassos viatgen en Rodalies Renfe, van lents i amb retard". La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, també ha demanat més rapidesa:

"Reclamem rapidesa i diem que hem de millorar en els traspassos, necessitem resultats tangibles i de més entitat per anar reduint la llista de greuges històrics".

Només la part catalana, per boca de Puigneró, ha parlat de Rodalies. No s'ha avançat en el traspàs integral que voldria Catalunya, com tampoc no s'ha arribat a un acord per traspassar l'autovia B-30, encara que segons Puigneró podria arribar aviat.

Per contra, sí que s'ha acordat la transferència de l'autovia B-23 i i l'antiga estació meteorològica del Turó de l'Home, al Montseny. Pel vicepresident i responsable de Territori, tot plegat és la mostra de la poca voluntat del govern espanyol per arribar a acords:

"Si Pedro Sánchez es prengués seriosament la bilateral hi portaria traspassos com Rodalies, l'aeroport, les autopistes, la xarxa de carreteres de Catalunya o el port de Barcelona".

Estat i Generalitat han explicat a la premsa que s'ha arribat a acords en matèria de beques i assegurances escolars, i també per a la dotació de mitjans a l'administració de justícia.

La part catalana l'encapçalen el vicepresident Puigneró i els consellers Vilagrà i Giró (ACN/Bernat Vilaró)


El precedent

Fa 6 mesos de la primera bilateral entre els governs Sánchez-Aragonès, la primera trobada després de 3 anys sense reunir-se, i el resultat no va satisfer el govern perquè no es va concretar res sobre traspassos.

El govern en va posar 56 damunt la taula, alguns tan recurrents com el de les beques, pendent fa anys de traspassar a la Generalitat, però, de la reunió, no en va sortir res concret més enllà de l'acord per continuar avançant a través de diferents grups de treball.

Aquella reunió també va quedar eclipsada per l'anunci d'un principi d'acord entre el vicepresident Puigneró i la ministra d'Infraestructures per a l'ampliació de l'aeroport del Prat, que, al final, també ha quedat en no-res.


Les demandes catalanes

La part catalana ha insistit avui en el llistat de 56 traspassos i, a més de les beques, hi arribava amb la intenció d'avançar en la cogestió de l'ingrés mínim vital per poder-lo fer compatible amb la renda mínima de ciutadania que atorga el govern. En aquest punt, doncs, sí que hi ha hagut acord.

Continuen verds el traspàs de la gestió del MIR, de Salvament Marítim o de Rodalies, però, en canvi, sí que s'ha acordat el traspàs de diverses infraestructures. com l'autopista B-23 o el canal Xerta-Sénia, a més de finques forestals

També s'ha tancat el traspàs de l'antiga estació meteorològica del Turó de l'Home, que torna a mans de la Generalitat. "El legítim propietari", segons ha dit la ministra. No funciona des del 2004, i el govern català encara ha de decidir què hi farà: podria tenir un ús recreatiu o commemoratiu.

Coincidint amb l'anunci, un equip de TV3 ha recordat la història de l'edifici amb qui en va ser l'últim encarregat:


A la reunió al Palau de la Generalitat hi han participat el vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró.

En representació del govern espanyol, ha presidit la trobada la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez.

La ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu, Isabel Rodríguez, al Palau de la Generalitat (ACN/Bernat Vilaró)

 

ARXIVAT A:
Govern espanyol Generalitat de Catalunya
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut