El papa Francesc, aquest dilluns a l'arribada a Birmània (Reuters)
El papa Francesc, aquest dilluns a l'arribada a Birmània (Reuters)

Birmània rep el papa Francesc pressionant-lo perquè no parli dels rohingyes

El papa ha arribat de visita al país, en què hi ha 700.000 catòlics en una població de 50 milions, i les autoritats l'han comminat a ni tan sols pronunciar la paraula "rohingyes"

RedaccióActualitzat

Quan al maig es va concretar la visita del papa Francesc a Birmània, la primera que hi fa un papa, poc es podia pensar que mesos després arribaria a un país en plena crisi humanitària per la neteja ètnica feta els últims mesos per l'Estat contra els rohingyes, minoria musulmana de llengua bengalí.

Aquest dilluns, el papa ha arribat a la capital, Rangun, en un vol directe procedent de Roma, i gairebé el primer que ha fet ha estat reunir-se amb el cap de l'exèrcit, el general Min Aung Hlaing. Ha estat una reunió gairebé secreta, sense fotògrafs ni periodistes, i s'ha avançat a l'inici de la visita, perquè de fet estava prevista pel final, el dijous dia 30.

No parlar dels rohingyes

El papa visita un país que només té uns 700.000 catòlics, una minoria entre els 50 milions d'habitants budistes en la seva immensa majoria. I ho fa amb moltes pressions perquè no s'expressi públicament sobre el problema dels rohingyes.

Fins i tot se l'ha comminat a no fer servir la paraula "rohingya" en públic. De fet, l'estat birmà no reconeix la ciutadania als rohingyes ni tampoc els considera una minoria pròpia, sinó que els anomena pejorativament com a "races bengalís".

Després visita Bangladesh

Els últims mesos, la majoria de rohingyes han marxat al país veí, Bangladesh, de majoria musulmana i llengua germana a la seva, fugint de les lleis discriminatòries i els maltractaments sistemàtics contra ells. Precisament, després de Myanmar, Francesc visitarà Bangladesh, on té previst trobar-se amb rohingyes fugits que viuen precàriament en camps de refugiats.

L'ONG Metges Sense Fronteres, que està treballant en aquests camps de refugiats, ha denunciat que s'han trobat molts ferits de bala, arma blanca i explosions, i també moltes dones i nenes que han estat víctimes de violència sexual que atribueixen a les forces de seguretat birmanes. Segons aquesta ONG, les dimensions enormes dels camps i les deficients comunicacions fan que l'ajuda no pugui arribar a la majoria dels refugiats.

Notícia relacionada: Birmània humilia de manera sistemàtica els rohingyes, segons Amnistia

 

ARXIVAT A:
BirmàniaRohingyesPapa Francesc
Anar al contingut