Black Friday 2024: Origen, data i curiositats
Els dies negres històricament assenyalen dates especialment negatives, però en aquest cas marca el començament de la campanya de Nadal
El Black Friday 2024 se celebrarà el divendres, 29 de novembre. També anomenat "divendres negre", és una festa comercial implantada des de la dècada del 1950 als Estats Units. Sempre se celebra el dia després del Thanksgiving Day, el Dia d'Acció de Gràcies, festa tradicional d'origen religiós que Abraham Lincoln va convertir en festa nacional el 1863 i que sempre és el quart dijous de novembre.
Per tant, el Black Friday sempre és el quart divendres de novembre, i aquesta situació estratègica la van aprofitar els equips de màrqueting dels grans comerços com a plataforma per llançar la campanya de Nadal, amb grans descomptes per atreure els compradors.
Des dels Estats Units s'ha anat estenent a Sud-amèrica i altres zones del món. A Catalunya ja fa uns quants anys que el món comercial s'hi ha afegit amb ganes i desplegament de mitjans.
Una vintena de "divendres negres"
El cert és que històricament l'expressió "divendres negre" s'ha fet servir per assenyalar dies especialment negatius. La vikipèdia en anglès en té recopilats una vintena, la majoria del món anglosaxó, i la llista va des d'un escàndol financer als Estats Units el 1869 fins a la caiguda de les borses l'endemà del referèndum del Brexit.
Entremig, fets com una operació militar a Noruega durant la Segona Guerra Mundial o una massacre a l'Iran del 1978 abans de la revolució islàmica. A banda de divendres, esclar, també hi ha altres dies de la setmana que s'han qualificat de negres.
Un partit de futbol americà a Filadèlfia
L'origen més documentat de l'ús comercial del terme confirma que inicialment va tenir un significat negatiu, i el situa a Filadèlfia. Allà s'ha jugat la majoria d'anys un partit de futbol americà entre els equips de les acadèmies militars de West Point i d'Annapolis, conegut com a Army-Navy Game. És un enfrontament de màxima rivalitat i per això molt sovint s'ha jugat en aquesta ciutat, que és a mig camí de les dues acadèmies.
El primer partit data del 1890 i des del 1930 se celebra el dissabte després del Dia d'Acció de Gràcies. Al llarg dels anys es va acabar convertint en un esdeveniment esportiu de primer nivell, com l'equivalent a un Barça-Madrid, de manera que atreia molts espectadors que aprofitaven el pont i trasbalsaven la ciutat, amb grans embussos i acumulacions de gent als carrers.
La policia de Filadèlfia el va batejar
Això lògicament disgustava la policia local, que el 1951 va començar a parlar del "divendres negre" entre el dia d'acció de gràcies i el partit. Però es clar, tanta gent a la ciutat aquell dia també tenia avantatges, concretament per als restauradors i comerciants, que van agafar l'expressió i li van començar a donar un significat positiu.
En els següents anys i dècades la diada i l'expressió que l'acompanyava es va anar estenent arreu del país ja amb el significat comercial amb què ha arribat fins a nosaltres. Ara fins i tot coincideix amb l'encesa dels llums de Nadal de ciutats com Barcelona.
La versió dels comerciants i una llegenda urbana
Hi ha més versions del significat de "negre" en l'expressió. La més estesa ve del mateix món comercial: molts comerços funcionen durant l'any amb pèrdues que només s'eixuguen quan comença la campanya de Nadal. Segons aquesta versió, el "divendres negre" és quan passen de números vermells a números negres, i d'aquí l'expressió, amb significat plenament positiu.
Però circulen altres possibles orígens, alguns dels quals s'assegura que són falsos. Un dels que corren els últims anys és que l'expressió s'hauria originat el segle XIX en mercats d'esclaus al sud dels Estats Units, que haurien aprofitat l'endemà del Dia d'Acció de Gràcies per vendre amb descomptes.
Segons el portal d'internet Snopes, dedicat a desmentir notícies falses i llegendes urbanes, aquesta versió se la va inventar algú el 2013, i des de llavors circula per les xarxes socials.