Blinken no se'n surt i les esperances d'una treva imminent a Gaza comencen a esvair-se
- TEMA:
- Gaza
Els Estats Units han fracassat en l'enèsim intent d'impedir que Benjamin Netanyahu assalti la ciutat de Rafah, a la Franja de Gaza.
Aquest dimecres, el secretari d'Estat nord-americà, Antony Blinken, li ha reiterat personalment la clara posició de la seva administració, però el primer ministre israelià no li ha donat la resposta que esperava.
Això mentre tothom continua pendent de la resposta de Hamas, a qui Blinken insta a acceptar ja un acord:
"Si Hamas pretén, de debò, preocupar-se pel poble palestí i vol veure un alluejament immediat del seu patiment, acceptarà l'acord. Si no ho fa, serà una prova més que no li importa gens ni mica."
Malgrat les pressions de Blinken, el cert és que l'optimisme dels últims dies sobre la possibilitat d'arribar a un acord imminent d'alto el foc temporal ha començat a esvair-se.
Els senyals que arriben de les dues parts en conflicte no són esperançadors: Netanyahu posa molt difícil l'acord quan diu que entrarà a Rafah tant si hi ha una treva com si no, i Hamas continua exigint garanties que un alto el foc temporal acabi amb un de permanent.
Segons diferents informacions periodístiques, Netanyahu ha dit a Blinken --que l'ha visitat aquest dimecres a Jerusalem-- que en cap cas acceptarà un acord que signifiqui la fi de la guerra.
El mandatari nord-americà també ha advertit Netanyahu i els altres líders israelians que atacar Rafah no només tindria un impacte negatiu en les negociacions per alliberar els ostatges a Gaza, sinó que afectaria la normalització de les relacions amb l'Aràbia Saudita.
Segons la premsa israeliana, el diplomàtic va reiterar aquest missatge en les converses amb el ministre de Defensa, Yoav Gallant, però també amb el president d'Israel, Isaac Herzog, i amb el ministre del Gabinet de Guerra, Benny Gantz.
Més ajuda humanitària
Paral·lelament, Blinken també està pressionant Israel perquè augmenti el flux d'ajuda humanitària a Gaza, i aquest dimecres ha visitat el pas fronterer de Kerem Shalom, un dels principals punts d'entrada dels camions.
Les últimes setmanes, Israel ha facilitat l'arribada de més ajuda, però ni molt menys tota la que faria falta.
De fet, coincidència o no, aquest mateix dimecres les autoritats israelianes també han obert el pas d'Erez, al nord de la Franja.
El pas fronterer va quedar greument danyat durant els atacs de Hamas del 7 d'octubre, en què van morir unes 1.200 persones i 253 més van ser segrestades.
La reobertura era una promesa que Netanyahu va fer fa un mes a Biden, després que el president nord-americà el va amenaçar de fer un gir en la seva posició respecte a Israel si no prenia mesures per alleugerir la gravíssima crisi humana que es viu a Gaza.
Colòmbia trenca relacions amb Israel
Justament per la gravetat de la situació a Gaza, aquest mateix dimecres el president colombià Gustavo Petro ha anunciat que trencarà les relacions diplomàtiques amb Israel.
Petro ha criticat durament el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i ha sol·licitat unir-se al cas de Sud-àfrica que acusa Israel de genocidi davant la Cort Internacional de Justícia.
Així ho ha anunciat davant d'una multitud a Bogotà en la marxa per l'1 de Maig:
"Aquí davant vostre, el govern del canvi, del president de la república anuncia que demà trencarem les relacions diplomàtiques amb l'estat d'Israel... per tenir un govern, per tenir un president que és genocida."
Els països no poden ser passius davant els esdeveniments de Gaza, ha afegit Petro, a qui el ministre d'Afers Exteriors d'Israel, Israel Katz, ha acusat de ser un "antisemita" i estar "ple d'odi".
Katz també ha assegurat que la decisió de Petro és una una recompensa per al grup armat Hamas.
Bolívia va trencar les relacions amb Israel a finals d'octubre de l'any passat, mentre que diversos altres països d'Amèrica Llatina, com Colòmbia, Xile i Hondures, han cridat els seus ambaixadors.
- ARXIVAT A:
- Gaza Guerra a Gaza Israel Estats Units