"Blockchain", la tecnologia que vol deixar fora de joc els gegants d'internet

"Blockchain" revoluciona internet perquè se salta els grans intermediaris

Jordina MolasActualitzat

En 20 anys, internet ha revolucionat la manera de comunicar-nos, a través de les xarxes socials, i la manera de viatjar o comprar online. Però va tardar més de 20 anys a estendre's a tota la població. Els experts ho consideren una gran onada de canvi, però asseguren que és ara quan estem davant del verdader tsunami. I qui el provocarà? Doncs la tecnologia "blockchain", o cadena de blocs, que comença a fer-se un lloc a internet.

Internet ara funciona de manera centralitzada, amb grans empreses com Google, Facebook o Amazon, que gestionen la informació dels seus usuaris i després la distribueixen als seus seguidors. El canvi que proposa blockchain és saltar-se aquest pas i que tothom tingui accés a la informació, que les dades siguin compartides i no s'hagi de passar per una empresa intermediari.

Com s'aconsegueix? Els ordinadors estan en xarxa i van fent còpies de seguretat de tots els canvis, com si fessin fotos cada 10 minuts de les transaccions que es van fent. Funciona com una base de dades protegida amb criptografia, organitzada amb una mena de registre comptable.

És la tecnologia que ha permès desenvolupar la moneda virtual bitcoin, que només en seria la punta de l'iceberg. Però va més enllà del sistema bancari i pot abastar tots els sectors econòmics. I per això ja estan sortint els primers manuals per explicar què és i l'impacte que pot arribar a tenir, com "Blockchain: la revolución industrial de internet", d'Álex Preukschat.

Així funciona "blockchain"

Un exemple per entendre la tecnologia blockchain: quan compres un cotxe, la Direcció General de Trànsit ha de certificar el canvi de propietari. Amb aquesta tecnologia, comprador i venedor registrarien el canvi a internet, i tots els ordinadors connectats a aquesta xarxa tindrien aquestes dades i en guardarien una còpia. Com que tothom tindria les dades, no es podrien fer trampes per modificar-les.

Per això, els seus defensors, com els fundadors de l'empresa Atraura, dedicada exclusivament a projectes amb blockchain, la consideren segura, perquè afirmen que matemàticament no es podria alterar i que té l'avantatge que la xarxa mai cau ni es penja.

L'usuari, però, no hauria de notar els canvis. Seguirà utilitzant les aplicacions i internet com fins ara. És el que proposen tres joves de 20 anys que han creat Verse, una aplicació que gestionen amb blockchain per fer pagaments per mòbil.

El que també podria notar l'usuari són solucions noves per impulsar el vot electrònic i per fer registres únics de les dades sanitàries de cadascú o d'un cens. Hi ha països que ja han decidit pujar a aquest tren, com el Japó i Dubai, que vol ser un país blockchain 3l 2020.

A Catalunya, cada cop hi ha més interès per aquesta tecnologia, tant des dels petits emprenedors com des de les administracions. S'ha creat, també, el fòrum BCN Blockchain Meetup com a viver d'idees per acostar-la al gran públic.

El problema de l'electricitat

Per fer funcionar una "blockchain" calen ordinadors molt potents i que gasten molta electricitat perquè estan sempre engegats per fer còpies de seguretat.

A Catalunya, l'electricitat és molt cara, però en països com la Xina ja han comprat centrals elèctriques senceres. I és que mantenir una sola xarxa de "blockchain" pot necessitar tanta electricitat com tot Dinamarca.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut