El president del Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes (EFE/Ballesteros)
El president del Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes (EFE/Ballesteros)

Bloqueig a la cúpula judicial: per què no se sanciona la falta de renovació al CGPJ

El comissari de Justícia, Didier Reynders, avisa Espanya que renovar el Consell General del Poder Judicial és "prioritari i urgent"

La renovació del Consell General del Poder Judicial és una de les qüestions que més preocupa la Comissió Europea, que en diverses ocasions ha alertat de les conseqüències que pot tenir.

El CGPJ tenia per llei fins al 13 de setembre per nomenar els dos candidats al Tribunal Constitucional, però no ho ha fet. La paradoxa és que els jutges són els encarregats de fer complir la llei i el màxim òrgan del Poder Judicial l'està incomplint.

Per què passa? Les raons cal buscar-les en el fet que la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial no indica què passa si no es compleix aquest termini i que, segons fonts judicials, l'incompliment no prové d'una voluntat d'incomplir la llei, sinó que és fruit de la manca de consens. A més, el govern espanyol, que és qui va fixar el termini per als nomenaments, ha decidit esperar en comptes d'actuar.

Així ho expliquen el catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat del País Basc Alberto López Basaguren i el jutge José Fernández Seijo en aquest vídeo del "Telenotícies migdia":


El comissari europeu diu que la renovació és "prioritària i urgent"

Justament per intentar desencallar la renovació del Poder Judicial, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, ha visitat aquests dies Espanya.

Reynders ha destacat que la renovació del Consell General del Poder Judicial és "prioritària i urgent". El comissari de Justícia ha marxat de Madrid confiat que hi ha un "compromís real" per renovar l'òrgan i, posteriorment, reformar-lo:

"Soc optimista per naturalesa, però estic confiat. He vist un compromís real de moure's cap a la renovació i, després, començar les reformes. Espero que en les properes setmanes i mesos veurem un canvi real."

El comissari europeu ha apuntat que "estaria molt bé" que, quan Espanya ocupi la presidència de la UE, el segon semestre del 2023, s'hagin complert les recomanacions de la UE: renovar el CGPJ i reformar el sistema d'elecció dels vocals:

"Si Espanya ocupa la presidència, estarà molt bé que, a l'inici, demostri que a Espanya ha estat possible implementar les recomanacions. És un principi reputacional, res més que això."

El president del CGPJ, Carlos Lesmes, amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders
El president del CGPJ, Carlos Lesmes, amb el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders (EFE)

Lesmes: "Els jutges espanyols són altament independents"

Després de la visita del comissari europeu, el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, confia que serveixi per desbloquejar la renovació de l'organisme, que fa prop de quatre anys que està en funcions, des de finals de 2018.

En l'obertura de l'any judicial, Lesmes va amenaçar de dimitir si no es renovava urgentment el CGPJ. Lesmes ha demanat un gest al govern espanyol, l'oposició i les associacions judicials, tot i que ha reiterat que, si no hi ha un acostament de posicions, renunciarà.

Lesmes, en canvi, ha allunyat la urgència d'una reforma de l'òrgan dels jutges, que ha dit que no s'aplicaria fins d'aquí cinc anys, quan calgués escollir un nou CGPJ. Segons el president del Suprem, deixar l'elecció en mans dels jutges podria no acabar amb la imatge de politització si es traslladen blocs ideològics a través de les associacions judicials.

El president del CGPJ i del Suprem ha traslladat a Reynders que "els jutges espanyols són altament independents" i que en cap cas estan sent "manipulats pels polítics". Lesmes, però, ha admès "un problema de percepció de politització que és real i que s'ha incrementat en els últims anys".

Un moment de la visita a Madrid del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders
Un moment de la visita a Madrid del comissari europeu de Justícia, Didier Reynders (EFE)

Preocupació sobre la Fiscalia General de l'Estat

Una altre assumpte que preocupa la Comissió Europea és la independència de la Fiscalia en diversos estats membres.

Específicament en el cas espanyol, Reynders ha alertat sobre el fet que coincideixi el mandat del govern i el del fiscal general de l'Estat. "Si voleu tenir una lluita eficient contra la corrupció, és important que tinguem una Fiscalia independent", ha apuntat.

El comissari ha dit que té una "confiança plena" que a Espanya el fiscal general és independent, però ha afegit que la Comissió vol "millorar la percepció en la població" d'aquesta independència:

"Si hi ha un vincle tan estret entre govern i fiscal general de l'Estat, la percepció no és bona."

 

 

 

ARXIVAT A:
CGPJJudicialComissió EuropeaFiscalia General de l'Estat
Anar al contingut