Telegram seguirà actiu: el jutge atura la seva pròpia ordre de bloqueig per "excessiva"

El magistrat de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha suspès primer el polèmic tancament de Telegram i hores després s'ha fet enrere del tot

Redacció / AgènciesActualitzat

L'aplicació de missatgeria instantània Telegram no deixarà de funcionar: Aquest dilluns el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz primer ha suspès temporalment l'ordre que va emetre divendres, i hores després ha decidit retirar-la del tot.

El dia següent l'Audiència Nacional va anunciar que els operadors tindrien 3 hores per tancar l'aplicació de missatgeria instantània un cop rebessin la comunicació judicial, comunicació que al final no ha arribat a enviar-se.

Pedraz havia emès aquest mateix dilluns a primera hora una primera providència per aturar temporalment la suspensió i demanar un informe policial sobre les característiques de la plataforma de missatgeria i la incidència que pot tenir el seu bloqueig en els usuaris.


Dues providències el mateix dia

Però poques hores més tard, poc després de les 2 de la tarda, ha suspès definitivament la mesura, en una segona providència en la qual admet que era "excessiva i no proporcional":

"Són més que múltiples usuaris de tota mena, particulars, empreses, funcionaris, treballadors en general, els que han optat per fer servir Telegram pels beneficis que altres plataformes no els ofereixen."


La primera era una providència insòlita, de només un paràgraf, en què Pedraz deia que demanava l'informe policial "amb caràcter previ a l'execució" de la suspensió, cosa que ja llavors havien celebrat organitzacions com FACUA, que l'havien criticada durament:

La segona providència ha estat de dimensions més habituals, amb argumentacions en contra de la seva pròpia decisió de divendres i admetent que podia afectar a milions de persones.


Reconeix que el bloqueig es pot burlar fàcilment

En aquest sentit, reconeix que el tancament de l'aplicació a Espanya suposaria "un clar perjudici" per a tots els que la utilitzen de manera lícita, molts de l'àmbit empresarial:

"El bloqueig tindria un cert impacte econòmic per a les empreses que desenvolupen gran part de la seva activitat comunicativa a través d'aquesta plataforma de comunicació".

Pedraz també admet que, a sobre, la mesura no aconseguiria l'objectiu d'impedir el delicte perseguit, perquè el bloqueig es podria burlar fàcilment:

"Els usuaris podrien utilitzar una xarxa VPN o un Proxy per poder accedir a Telegram i seguir consumint o publicant els continguts objecte de la denúncia, com assenyala la Comissaria General d'Informació."

 

Denúncia per drets de propietat intel·lectual

El jutge havia ordenat divendres suspendre de forma immediata Telegram a Espanya per la inacció de la companyia, una decisió insòlita per acabar amb la difusió sense permís de continguts audiovisuals protegits pels drets d'autor.

L'origen de la decisió de Pedraz es troba en la denúncia de Mediaset, Atresmedia i Movistar Plus, que havien demanat la paralització del servei per haver utilitzat sense autorització contingut audiovisual subjecte a drets d'autor.

Telegram suma 8 milions i mig d'usuaris a Espanya i aquesta era una decisió judicial sense precedents a Europa que podria vulnerar el dret fonamental a la llibertat de comunicació i rebre informació.

En la resolució el jutge ho ordenava a una desena de teleoperadores com Telefónica, Vodafone i Orangeperò aquesta ordre no s'ha arribat a fer efectiva i el servei funciona amb normalitat.


Una decisió controvertida

La decisió del jutge Pedraz ha estat polèmica: col·legis professionals i advocats especialitzats s'han mostrat sorpresos per una mesura cautelar presa en fase d'instrucció, sense que s'hagi fet cap judici ni s'hagi dictat sentència.

Aquest dissabte, Pirates de Catalunya havia anunciat que denunciaria l'estat espanyol al Tribunal de Justícia de la Unió Europea pel bloqueig, una mesura que la formació considera "desproporcionada" i un acte de "censura". 

Organitzacions d'usuaris com FACUA també havien carregat contra la decisió i veuen desmesurat deixar sense comunicació els usuaris de Telegram a Espanya per un conflicte de propietat intel·lectual del qual no se saben ni els detalls ni l'abast.

El secretari general de FACUA, Rubén Sánchez, havia dit que la mesura equivalia a "tancar internet perquè hi ha webs que tenen continguts protegits per drets d'autor": 


Mesura "necessària, idònia i proporcional"

En la interlocutòria que ordenava la suspensió de Telegram, Pedraz va afirmar que aquesta mesura era "necessària, idònia i proporcional", perquè no hi havia cap altra alternativa.

Va ser dissabte que el jutge va donar el termini de 3 hores a les operadores per fer efectiva la suspensió, però no va arribar a reclamar-ho i a l'últim moment ho va frenar.

L'argumentació de Pedraz era que al juliol va enviar un requeriment d'informació a les illes Verges, on té la seu Telegram, però que no li havien fet cas.

En conseqüència, i com que no podia continuar instruint la causa, va considerar que l'única solució era tancar Telegram per evitar que es continués vulnerant la propietat intel·lectual.

La decisió del jutge va comptar amb un informe favorable de la Fiscalia de l'Audiència Nacional, segons han explicat fonts jurídiques a l'Agència EFE.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut