Bloqueig d'Europa al petroli rus: en veta l'entrada als ports i en limita el preu

Les sancions afecten el 90% de les exportacions russes, mentre que l'OPEP decideix no augmentar la producció de cru
Actualitzat
TEMA:
Energia

Brussel·les prohibeix a partir d'aquest dilluns que cap petrolier rus no pugui entrar en un port europeu, una nova sanció que pot encarir el preu dels combustibles. El mateix dia que entra en vigor el topall al preu del petroli rus a 60 euros el barril que la Unió Europea, el G7 i Austràlia van fixar al setembre per "evitar que Rússia es beneficiï de l'agressió a Ucraïna".  

Un escenari que es complica després de la decisió dels països productors, l'OPEP, del qual Rússia forma part, de no augmentar la producció de cru, veient que malgrat l'arribada de l'hivern el preu no només no puja sinó que baixa.
 

Cap port europeu per descarregar petroli rus

L'embargament decidit per la Unió Europea ha entrat en vigor aquest dilluns per a tots els països que formen la Price Cap Coalition –el G7, la UE i Austràlia.

Els vaixells carregats de petroli de Rússia, quan arribin a Europa, ja no trobaran ports per descarregar. Això comportarà a Rússia perdre el 90% de les exportacions que feia cap als països de la Unió. Ara només podrà vendre petroli a Hongria a través d'un oleoducte.

Amb aquestes mesures, Europa pretén anar reduint els ingressos al Kremlin i que tingui menys diners per finançar la guerra. "També ens ajudarà a estabilitzar els preus mundials de l'energia, cosa que beneficiarà els països de tot el món que actualment s'enfronten als alts preus del petroli", ha dit la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

Rússia només podrà vendre petroli a Hongria a través d'un oleoducte (Reuters/Bernadett Szabo)

Prohibit transportar per sobre del topall a tercers països

Però les restriccions a les exportacions de petroli rus no s'acaben aquí. Les navilieres i asseguradores europees tampoc no podran transportar i assegurar el petroli rus que vagi a tercers països, si l'han venut per sobre dels 60 euros, el preu límit que van acordar les grans potències del G7 i Europa, i que se suma a les altres sancions.

"Els Estats Units, la UE i altres països del G7 ja s'han compromès a eliminar gradualment les importacions de petroli rus. En canvi, el preu màxim permet als nostres proveïdors de serveis donar suport als enviaments de petroli rus a altres països, si es compra per sota del preu màxim. Això significa que els principals beneficiaris d'aquest petroli de preu més baix seran tercers països, inclosos els països en desenvolupament d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, cosa que alhora contribueix a l'estabilitat del mercat mundial", assegura la Comissió Europea.

El topall també preveu una transició: no s'aplicarà al petroli comprat per sobre del preu topall abans del 5 de desembre i que es descarregui abans del 19 de gener del 2023. A més, a partir del 5 de febrer del 2023 el topall s'aplicarà també als productes refinats del petroli.

L'OPEP no augmentarà la producció de cru

Tot plegat li posa més dificultats a Rússia. Aquest diumenge, l'Organització de Països Exportadors de Petroli, l'OPEP, i els seus aliats, liderats per Rússia, que junts formen el grup conegut com a OPEP+, han decidit no tocar els nivells de producció de petroli i continuar aplicant el 2023 la forta retallada de la producció acordada fa dos mesos.

Són nivells de producció que ja va retallar al setembre, en un intent de fer pujar els preus. Però, lluny de pujar, el barril de petroli ha baixat, i ara esperen que, si no posen més petroli al mercat, els preus tornin a remuntar una mica.

Per la seva banda, els ministres d'Energia i Petroli dels 23 països de l'aliança han reafirmat en un comunicat que la reducció del bombament conjunt en 2 milions de barrils diaris pactada el 5 d'octubre passat és la mesura "necessària" i "correcta".

ARXIVAT A:
Energia Rússia Unió Europea Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut