Els consellers cessats que són a Bèlgica, aquest dimecres celebrant amb els seus advocats la decisió del jutge belga

Bob-Dogi, el camioner romanès que ha servit de precedent a Comín, Serret i Puig

Els advocats creuen que és aplicable també als casos de Puigdemont a Alemanya i Ponsatí al Regne Unit
Redacció Actualitzat
TEMA:
Govern empresonat

Els advocats dels consellers cessats que són a Bèlgica, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, van al·legar que l'euroordre emesa pel jutge Pablo Llarena tenia greus defectes de forma, i la justícia belga els ha donat la raó.

Per fonamentar aquests defectes de forma, els advocats van invocar un precedent: el de Niculaie Aurel Bob-Dogi, un camioner romanès que va atropellar greument un motorista a Hongria.

L'atropellament va passar el novembre del 2013, la justícia hongaresa va emetre una euroordre per extradir-lo i la policia romanesa el va detenir l'abril del 2015 a Cluj, a Transilvània.

Luxemburg va donar la raó a Romania

Però el Tribunal Superior de Cluj no va voler cursar l'extradició, perquè l'euroordre no es basava en una ordre de detenció prèvia a Hongria.

La justícia d'aquest país va recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg, que un any després va donar la raó a la justícia romanesa:

"Aquesta autoritat conclou que l'ordre de detenció europea no és vàlida perquè es va emetre de fet sense l'existència de cap ordre nacional diferent de l'ordre de detenció europea."

Notícia relacionada - 25 de març: Les ordres de detenció emeses per Llarena ja són a Bèlgica, al Regne Unit i a Suïssa

 

 

Llarena no ha emès ordre de detenció espanyola

És el que ha passat ara: el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va emetre la segona euroordre per reclamar l'extradició dels consellers refugiats a l'estranger, però sense haver emès prèviament una ordre de detenció a Espanya.

Llarena va considerar que la primera ordre de detenció, emesa per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela el novembre, encara estava vigent, i per això no en va emetre una de nova.

La fiscalia belga el va avisar

Però la fiscalia belga va trobar-la a faltar i va avisar que la de Lamela havia quedat caducada en el moment en què ell va retirar la primera euroordre. Malgrat aquest avís, Llarena va refermar-se que no calia.

Finalment, la fiscalia ha donat la raó als advocats de Puig, Comín i Serret, i el jutge ha acabat rebutjant l'euroordre i anul·lant el procés d'extradició.

Gonzalo Boye, advocat de Comín i Serret, aquest matí de dimecres ha fet referència a Twitter el precedent de Bob-Dogi:

 


Segons l'advocat de Puig, Jaume Alonso-Cuevillas, el fracàs de Llarena es deu a la seva precipitació:

"La precipitació i la creença de la justícia espanyola de poder estirar els tipus penals i poder imputar els delictes més greus per fets que en cap cas tenen aquest caràcter és el que ha provocat la mala tramitació de la causa".

Alonso-Cuevillas ha assegurat que passarà el mateix a Alemanya i al Regne Unit amb els casos de Puigdemont i Ponsatí, respectivament, perquè pengen de la mateixa euroordre defectuosa.

L'advocat ha afegit que Llarena pot emetre una tercera euroordre, però que també serà rebutjada perquè llavors s'entrarà en el fons del cas i ha assegurat que s'evidenciarà que el jutge està fent un "ús polititzat" d'aquest mecanisme.

Notícia relacionada: El Suprem acusa la justícia belga de falta de col·laboració

 

ARXIVAT A:
Govern empresonat Procés català
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut