El candidat republicà a la presidència del Congrés, Kevin McCarthy, haurà de repetir la votació fins a sortir escollit ( REUTERS/Evelyn Hockstein)

Boicot dels trumpistes al candidat republicà al Congrés en un fet insòlit en 100 anys

L'oposició a McCarthy ha sorgit de les mateixes files republicanes, agrupada en l'anomenat Freedom Caucus. Li han girat l'esquena i han proposat un altre candidat: l'ultradretà Andy Bigg, que tampoc ha estat escollit

RedaccióActualitzat

El candidat republicà a la presidència del Congrés dels Estats Units, Kevin McCarthy, no ha aconseguit sortir escollit en primera, segona i fins a una tercera votació per l'oposició d'alguns membres del seu partit.

Aquest dimarts, en la constitució del cent divuitè Congrés, McCarthy necessitava 218 vots per ser escollit "speaker" de la cambra, i només n'ha aconseguit 203.

Davant d'aquesta situació, la cambra ha decidit ajornar a aquest dimecres la votació per escollir el seu nou president, que ha de substituir l'actual, la demòcrata Nancy Pelosi.

És la primera vegada en cent anys que es dona aquest escenari: el 1923, el president no va ser escollit fins a la novena votació.
 

Bloqueig de trumpistes

L'oposició a McCarthy ha sorgit de les mateixes files republicanes, agrupada en l'anomenat Freedom Caucus. Li han girat l'esquena i han proposat un altre candidat: l'ultradretà Andy Bigg, que només ha obtingut deu vots.

Uns altres nou congressistes republicans no han votat per cap dels dos candidats.

En una compareixença als mitjans, aquests republicans díscols han retret a McCarthy que els demanés la seva "submissió" sense condicions.

En resposta, el candidat republicà els ha etzibat que pensen més "en els seus càrrecs que en el país".

En els últims dies, McCarthy havia estat negociant el seu suport a canvi de modificacions legislatives i de nomenaments als comitès de la Cambra. Una maniobra per satisfer l'ala trumpista del Partit Republicà –amb majoria a la cambra baixa.

El nou portaveu de la minoria demòcrata al Congrés, Hakeem Jeffries (REUTERS/Jonathan Ernst)

 

Els demòcrates han celebrat la desunió republicana

Fins que el Congrés no hagi nomenat el seu "speaker" --la tercera autoritat institucional dels Estats Units--, no podria legislar ni tractar cap assumpte competent.

Els demòcrates sí que han triat el seu nou líder a la Cambra de Representants: Hakeem Jeffries. Malgrat que ara són la minoria, ho han celebrat posant el dit a la nafra de la desunió republicana. "Avui els demòcrates estem units!", ha exclamat el congressista Pete Aguilar.


Una legislatura que es preveu obstaculitzada

Tot apunta que el curs polític que s'ha inaugurat aquest dimarts, els últims dos anys de mandat del president Joe Biden, es veurà obstaculitzat --i fins i tot paralitzat-- per l'oposició republicana.

El Partit Republicà va guanyar les eleccions a la Cambra de Representants amb una victòria molt més ajustada que la que preveien. Els demòcrates no només van aconseguir retenir la majoria al Senat, sinó que van obtenir un nou escó.

Els republicans moderats culpen dels mals resultats la influència de l'expresident Donald Trump en la campanya electoral, mentre que l'ala trumpista ho atribueix a la campanya dissenyada per McCarthy.

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Joe BidenEleccions Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut