Bomba o míssil? Creixen les especulacions sobre la mort de Prigojin

Entre les hipòtesis sobre què va fer caure l'avió en què viatjava el cap del Grup Wagner, hi ha la d'una bomba a bord o bé un míssil, dues possibilitats que tenen importants implicacions polítiques
Sara Fernández Lucas / Daniel Alento Actualitzat
TEMA:
Rússia

Les primeres paraules del president rus, Vladímir Putin, després de l'anunci de la mort del líder del Grup Wagner, Ievgueni Prigojin, ha estat per expressar el condol a les famílies dels ocupants de l'avió que es va estavellar. En un breu missatge televisat, Putin ha definit el cap de Wagner com un "empresari talentós" i ha anunciat una investigació per aclarir la causa de l'accident.

Fins aquest dijous a la tarda, el Kremlin havia mantingut silenci. Un silenci, però, que no han mantingut els seus enemics i rivals. Des d'Ucraïna, que aquest dijous celebra el seu Dia de la Independència, l'assessor presidencial Mikhailo Podoliak no té cap dubte:

"És obvi que Putin no perdona ningú (...). Estava esperant el seu moment. També és obvi que Prigojin va firmar la seva sentència de mort quan es va creure les extravagants garanties de Lukaixenko i la igualment absurda paraula d'honor de Putin."

Des dels Estats Units, el president Joe Biden ha dit que no l'ha sorprès gens aquesta mort, i ha afegit que, tot i no tenir prou informació, "no passen gaires coses a Rússia sense que Putin hi estigui al darrere". Però encara hi ha moltes incògnites al voltant d'aquest afer. Mirem de resumir-les.


Ha ordenat Putin la mort de Prigojin?

Tot i les sospites que Putin pugui haver ordenat la mort de Prigojin després de la revolta del grup de mercenaris Wagner contra el Kremlin del 25 de juny, a hores d'ara no hi ha cap prova que ho demostri.

El primer que caldria establir és si es tracta d'un accident o si s'ha abatut l'avió. Segons els mitjans estatals russos, s'estan considerant totes les opcions, des d'una errada dels pilots fins a qüestions tècniques o una "influència externa".

Les restes han caigut disperses, amb parts de l'aparell a quilòmetres de distància del fuselatge. Això concordaria amb la principal versió oficial, que parla d'una explosió a l'aire. No explicaria com s'hauria originat la deflagració, però resta força possibilitats a la hipòtesi d'un accident fortuït.

Fragment de l'avió on viatjava Prigojin (Reuters)

Fonts de defensa del Regne Unit apunten a l'agència d'intel·ligència russa, l'FSB, hereus del temut KGB. Segons aquestes fonts, l'agència és totalment lleial a Putin (que va servir 16 anys al KGB fins a arribar al grau de tinent coronel) i controla les fronteres de Rússia.


Bomba o míssil?

En cas que la tesi britànica fos certa, l'avió podria haver explotat per una bomba col·locada a bord o per un míssil. El grup de periodistes russos independent Meduza, que treballa a l'exili, analitza totes dues possibilitats.

En contra de la bomba, hi ha l'estela que apareix en un vídeo, que podria ser d'un míssil. I el fet que s'hagin sentit dues explosions, coincident amb la pràctica habitual de llançar dos míssils contra un blanc per assegurar que sigui abatut. I, per últim, uns forats a la part principal del fuselatge, que podrien haver estat provocats per fragments del o dels míssils.

Restes de l'avió on viatjava Prigojin (EFE)

Però la hipòtesi del míssil també té arguments en contra. El primer, l'alçada a què volava el jet privat, uns 8.500 metres, que hauria necessitat un projectil terra-aire de grau mitjà, llançat per un vehicle terrestre situat en la trajectòria de l'avió. I si s'hagués fet servir un d'aquests míssils, els danys a l'avió serien més grans dels que s'han pogut constatar.

En tot cas, determinar si ha estat un accident o un acte intencionat. I en aquest segon cas, si ha estat una bomba o un míssil té importants implicacions polítiques. Si fos un míssil, no hi hauria cap dubte que l'atac provenia de l'estat rus, mentre que una bomba la podria haver posat qualsevol actor interessat en la mort de Prigojin. Per si de cas, el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha descartat la participació del seu país en la mort de l'excap de Wagner.

Ofrena floral a Sant Petersburg davant l'antiga seu de Wagner (Reuters)

Realment és mort Prigojin?

L'Autoritat Russa d'Aviació Civil situa Ievgueni Prigojin i la seva mà dreta al Grup Wagner, Dimitri Utkin, a la llista de passatgers de l'avió que aquest dimecres va caure a la regió de Tver, al nord de Moscou. Hi viatjaven tres tripulants i, segons aquesta llista, set passatgers, amb destí a Sant Petersburg. Prigojin acabava de tornar de l'Àfrica.

Segons fonts oficials, s'han pogut recuperar 10 cadàvers. Ara haurem d'esperar la certificació oficial que algunes de les restes són les de Prigojin. Mentrestant, el canal de Telegram lligat a Wagner el dona per mort i en fa responsables "els traïdors a Rússia".

 

ARXIVAT A:
Rússia Vladímir Putin
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut