Bombardejos a Rafah, que aguanta la respiració davant una ofensiva terrestre d'Israel

Un atac en una base de milícies proiranianes a l'Iraq deixa un mort i vuit ferits, sense que ningú en reivindiqui l'autoria

RedaccióActualitzat

La família Radwan ha perdut almenys nou membres aquesta passada nit. Un atac israelià, probablement amb drons, els ha matat. Sis d'ells eren menors d'edat. Els Radwan malvivien al camp de desplaçats de la ciutat de Rafah, al sud de la Franja de Gaza, on un atac aeri aquest divendres a la nit va deixar almenys deu morts i un nombre indeterminat de ferits

Des d'ahir, els últims atacs israelians a la Franja haurien deixat 37 morts i 68 ferits, segons el recompte del Ministeri de Sanitat controlat per Hamas. Les víctimes mortals des del passat 7 d'octubre ja s'eleven a 34.049 persones.


Rafah, sota l'amenaça d'ofensiva terrestre

Les mirades continuen centrades en Rafah, la ciutat del sud de la Franja de Gaza que encara no ha passat per les armes de la infanteria israeliana. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va anunciar que planeja envair l'enclavament per eliminar quatre batallons de Hamas que suposadament s'amaguen a la zona.

Una invasió terrestre tindria conseqüències humanitàries imprevisibles, ja que Rafah aglutina més d'un milió i mig de desplaçats de tota la franja des que el conflicte va revifar el passat 7 d'octubre. Per això, gran part de la comunitat internacional ha rebutjat una incursió terrestre d'aquest tipus.  

La gran incògnita és si els Estats Units, els grans aliats militars d'Israel, li han donat suport perquè entri a Rafah o no. Alguns mitjans d'Israel han afirmat que Tel-Aviv tindria l'aval de Washington per un atac a gran escala sobre Rafah. Però el secretari d'Estat dels EUA, Anthony Blinken, va negar ahir des de Roma que li doni suport i va reiterar que el més important és "evitar l'escalada" d'atacs. 

"Hem estat molt clars: no podem estar a favor d'una operació a Rafah." 

Israel, però, es manté ferm i ha mogut tropes i tancs cap a aquesta zona, fronterera amb Egipte, durant les últimes hores.

Atac contra una milícia proiraniana

L'escalada bèl·lica al Pròxim Orient no s'atura. L'últim episodi ha tingut lloc aquesta nit, amb un atac contra milícies proiranianes en territori iraquià. Una forta explosió a uns vuitanta quilòmetres al sud de Bagdad ha causat un mort i vuit ferits.

El quarter pertany al grup xiïta proiranià Multitud Popular i acull militars i policies iraquians. Aquesta milícia, integrada de facto a les Forces Armades iraquianes, s'ha atribuït recentment atacs amb drons i projectils contra Israel i contra bases amb soldats nord-americans a l'Iraq i Síria.

L'exèrcit iraquià ha dit que està investigant la causa de l'explosió i l'incendi que va generar cap a la una de la matinada.

Ara per ara, ningú ha reivindicat l'atac. Els Estats Units asseguren que no estan "implicats en operacions ofensives" i Israel no s'ha pronunciat.  De fet, Tel-Aviv tampoc va reivindicar el bombardeig amb míssils d'ahir en territori de l'Iran.

El govern iraquià assegura que no ha detectat ni drons ni míssils, però per la potència de les imatges tot apunta a un possible atac aeri.

Vista de la base militar Kalso, a uns vuitanta quilòmetres de Bagdad
Vista de la base militar Kalso, a uns 80 km al sud de Bagdad (REUTERS/Alaa al-Marjani)

Tot i que els atacs dels últims dies han estat relativament controlats, l'intercanvi de drons entre Israel i l'Iran ha trencat un tabú. Si fa una setmana era impensable una confrontació directa entre les dues potències, ara ja no sembla un escenari tan llunyà.

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut