Bombolles i fum: una explicació didàctica de com es transmet la Covid-19

Pere Renom il·lustra a La Marató les dues principals maneres amb les quals el coronavirus es contagia: microgotes i aerosols

RedaccióActualitzat

Des del principi de la pandèmia de coronavirus hi ha hagut força polèmica científica sobre quin és el canal principal pel qual es transmet de persona a persona.

Al principi es va destacar molt el paper de les microgotes, les partícules de saliva que surten de la boca quan parlem, cridem, estosseguem o esternudem.

Aquestes partícules no poden arribar gaire lluny, perquè pesen i la gravetat les fa caure a distàncies d'entre 1 i 2 metres màxim.

Per això llavors es va insistir molt a netejar les superfícies on podien caure, i marcar aquesta distància com la idònia a mantenir entre persones com a mesura de seguretat.

Aerosols vs. microgotes

Però a mesura que han anat passant els mesos han aparegut proves que les partícules més petites que emetem per la boca i pel nas en forma d'aerosols també són infeccioses.

El problema és que aquestes partícules gairebé no pesen gens, i poden quedar-se hores surant en l'aire mantenint el seu potencial infecciós.

En el programa de La Marató dedicat a la Covid-19, el biòleg Pere Renom, habitual del programa "Quèquicom", ha explicat amb exemples com funcionen aquestes partícules.

 

Ho ha fet en un plató provisional instal·lat a l'antic quiròfan de l'Hospital de Sant Pau, lloc en el qual s'ha fet part del programa de La Marató.

Bombolles de sabó

Per il·lustrar les microgotes, Renom les ha comparat amb les bombolles de sabó, que cauen lentament fins a topar amb alguna superfície:

"Ara farem com si fos un microscopi i ho farem immens, perquè no es veuen i per això les farem grans."

Segons ha explicat, són de moltes mides diferents i tenen unes condicions molt bones per transmetre el virus, perquè tenen el grau d'humitat necessari per fer-ho:

"Les microgotes també són esfèriques i estan plenes de líquid i en aquest líquid és on viatja el virus. Fixeu-vos en el que passa: quan faig una bombolla el primer que fa és caure per efecte de la gravetat, per això tenen molt poc recorregut."

 

Els aerosols, com el fum

Per visualitzar com actuen els aerosols, Renom els ha comparat amb el fum, que no cau i que s'escampa pels espais tancats fins a ocupar bona part del seu volum:

"Quan estem en una habitació tancada i comencem a parlar, de mica en mica anem alliberant partícules d'aquestes. En podem alliberar 100.000 cada vegada que estosseguem, i l'efecte és molt evident: es van acumulant i acumulant i acumulant, i aquí la solució és ventilar."

L'única solució és, evidentment, ventilar, i ho ha fet amb ventiladors, que han mostrat com es mouen els aerosols en l'aire:

"Idealment la ventilació hauria de ser creuada, amb una finestra oberta en una punta de la casa i una altra a l'altra punta, perquè tot l'aire es pugui ventilar."

Quan no es pot fer ventilació creuada, l'alternativa és, precisament, un ventilador davant d'una finestra oberta. En tot cas, cal fer 3 renovacions senceres d'aire per netejar-lo:

"S'ha calculat que per renovar el volum d'una habitació, com que l'aire es barreja, amb una vegada es renova només el 65%; si el renovem 2 vegades en 1 hora, estem renovant el 86% de l'aire, i si el renovem 3 vegades en 1 hora, el 95%. Per tant, perquè quedi net, cal renovar l'aire tres vegades cada hora."

 

ARXIVAT A:
Coronavirus La MaratóCovid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut