Bonet i Barreda, un any de presó dels Jordis: "Volen empresonar el que representen"
- TEMA:
- Procés català
Txell Bonet i Susanna Barreda, les dones de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, fa un any que també pateixen la presó de les seves parelles, elles i la seva família. Són un dels símbols de la injustícia que, més enllà de les raons judicials, representa la presó preventiva per a les famílies, i per als fills.
Aquest dia 16 fa un any que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar en presó preventiva per ordre de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, com a responsables dels fets dels 20 de setembre pels quals estan acusats de delictes de rebel·lió.
A "El matí de Catalunya Ràdio", Bonet i Barreda fan balanç al cap d'aquest any, en què "els dies han passat a poc a poc i el temps molt ràpid".
Susanna Barreda parla de la influència en els seus fills -l'Oriol, de 20 anys, la Clara, de 16, i l'Abril, de 12- de tenir el pare a la presó:
"Els efectes sobre la família són brutals, sobretot cap als fills. Tot això condicionarà la personalitat dels meus fills més que moltes coses que he fet al llarg de la meva vida. El sentiment d'injustícia, ells ja el porten clavat, o la impotència davant d'un poder que fa el que fa. Són coses que els meus fills ho tenen i no podran canviar."
L'Amat, el fill de Jordi Cuixart i Txell Bonet, és molt petit, ha passat el seu primer aniversari amb el pare a la presó.
"No ha tingut altra cosa. Les coses que ens passen a la vida no depenen de nosaltres, però com les vivim, sí. Jo poso tot el meu esforç, i el meu company i la família, perquè el meu fill, amb la situació que té, creixi de la millor manera possible."
"Dels 3 als 5 anys es creen els vincles afectius. Per això vaig insistir d'anar a veure cada setmana el Jordi encara que fos per 40 minuts. Pots dir "és tan petit que no se n'adona"; si no vigiles, no sabrà qui és el seu pare."
"Sé que hi ha gent que està molt pitjor i de la meva situació personal no en vull fer un dol públic, els meus mals moments me'ls voldré guardar per a mi."
Amb els més grans, els ritmes i moments per madurar són diferents.
"Intentar acompanyar-los en aquest camí, desfer angoixes i compartir sentiments com la por, incerteses del que passarà, fins quan estaran a la presó... El millor que podem fer és compartir i acompanyar-los en les seves vivències. No és fàcil, tothom té el seu moment, cadascú madura o ho viu de forma diferent i tu estàs també en aquest procés i fas el que pots."
El judici: "Fer caure les caretes"
Bonet i Barreda han explicat que els Jordis van assumir que no estaven en una causa judicial sinó política i que en la seva declaració davant del jutge Llarena ho van verbalitzar per "fer caure les caretes"
Barreda: "Va ser un punt i a part: "Traguem-nos les caretes, això és una causa política, i no teniu arguments per tenir-nos a presó."
Bonet: "Treure's la careta és treure's la por. Si el Jordi ja no tenia massa por ara no té gens de por d'estar temps a la presó per una causa justa."
"Volen ficar a la presó el que ells representen, la força de la mobilització al carrer. No ens queda ni això, sortir al carrer? No podem criminalitzar la mobilització ciutadana. I és el que ells representen, el dret a la llibertat d'expressió, de manifestació, i a la dissidència."
Barreda: "Això reverteix contra nosaltres. Busquen que ens autocensurem, que la gent deixi de fer coses per por. És el pitjor que ens podria passar com a societat."
"La nostra causa ja no és la independència, és una causa pels dret fonamentals i les llibertats. Construir el país que volem deixar als nostres fills. La paraula 'llibertat', a casa i al nostre entorn, des que el Jordi és a la presó té una connotació brutal: una vida sense llibertat no és vida, i els meus fills ho tenen molt present."
Un judici televisat
Amnistia Internacional ha tornat a reclamar la llibertat dels Jordis quan fa un any que s'està a l'espera del judici. Esperen que el judici doni a conèixer el que els mitjans de comunicació no han explicat a la resta d'Espanya, com han fet altres mitjans internacionals. Per això volen que el judici pugui ser televisat a tot l'Estat.
Bonet: "És una gran oportunitat per denunciar la vulneració de drets fonamentals, esperem que sigui televisat i hi hagi senyal directe i que cadascú pugui jutjat per si mateix. Hi ha una intoxicació informativa."
Barreda: "El judici és una finestra perquè tot això es ventili, perquè es jutgi si hi ha o no violència -que tots pensem que no- i es posi en qüestió els atestats de la Guàrdia Civil, que veuen violència en els avions de paper, perquè tot surti a la llum."
"I després d'això confio en la justícia europea, perquè és tan clar que els drets fonamentals els han tirat per terra que algú ha de dir prou. Europa no té sentit si no és pels drets fonamentals."
Bonet ha afegit que confia que la societat en general es faci moltes més preguntes i vegi que "amb un gest poden canviar les coses".
Desunió independentista
Sobre el moment que viuen els partits independentistes, que mostren la seva desunió en les estratègies a seguir, Txell Bonet i Susanna Barreda han explicat que Jordi Cuixart i Jordi Sànchez estan preocupats.
Cuixart, diu Txell Bonet, està amoïnat però no ho exterioritza. "Volem pensar en com trobar solucions". I Sànchez, segons la seva parella, està "enfadadíssim".
Barreda: "En privat recrimina moltes coses a tothom, inclús als seus. Malgrat això, ell ho viu com un punt d'inflexió per adonar-se que no és la via, i hem de construir i no destruir. Està en la línia de refer ponts i tornar a intentar pactar línies magistrals."
"Jo, personalment, ho vaig viure amb molta indignació. Hem arribat aquí perquè som una societat madura i el que esperem dels nostres polítics és que ens tractin com a tal. I si han de divergir -tothom té dret a refer el seu pensament-, que ho diguin."