Booking no pot prohibir als hotels oferir preus més barats, segons la justícia europea
El Tribunal de Justícia de la UE al·lega que aquestes clàusules limiten la competència; mentre que Booking assegura que ja va retirar aquesta clàusula a l'estiu
El Tribunal de Justícia de la Unió Europea considera que Booking no pot prohibir als hotels que ofereixin preus més barats en altres canals de venda, ja sigui la pròpia pàgina web de l'hotel o una altra plataforma. Diu que aquest tipus de clàusules limiten la competència i que a Booking no li cal per mantenir el negoci.
Una política de preus polèmica, que Booking havia suavitzat els darrers anys i que assegura que va deixar d'aplicar al juliol arreu d'Europa, empesa per les directrius de la Comissió Europea.
Com funcionen aquestes clàusules?
Se les anonemna "clausules de paritat" i a la pràctica impedien els hotels que treballaven amb Booking oferir a altres plataformes o a la seva pròpia web les mateixes habitacions a un preu inferior.
La justícia europea considera ara que aquestes clàusules redueixen la competència i no són necessàries per garantir la viabilitat de Booking, a qui el tribunal reconeix, això sí, que la seva activitat permet als consumidors comparar una oferta àmplia de forma ràpida alhora que dona visibilitat als hotelers.
Un llarg camí judicial
L'origen d'aquesta sentència es remunta al 2013 quan les autoritats de la competència alemanyes van concloure que aquestes clàusules topaven amb la normativa europea.
Booking, en canvi, al·legava que sense les clàusules els hotels els feien servir com a ham per captar clients, als que després incitaven a fer la reserva directament amb l'hotel, oferint-los un preu més barat. Tot i això, Booking explica que aquestes clàusules, a Alemanya, ja fa uns anys que no s'apliquen.
Tot plegat va desembocar en un llarg procés judicial, en què Booking va demanar a un tribunal d'Amsterdam que validés les clàusules de paritat i aquest tribunal va preguntar al TJUE sobre si s'adeien a la normativa de competència europea.
Ara, el tribunal amb seu a Luxemburg ha considerat que aquest tipus de clàusules poden reduir la competència entre diferents plataformes hoteleres i, a més, perjudica altres plataformes més petites o més noves.
Però la sentència del TJUE no resol encara el litigi, que és a prop d'arribar al seu final. La sentència haurà de ser dirimida pel tribunal d'Amsterdam seguint la pauta d'aquest veredicte.
Booking defensa les clàusules
Per la seva part, Booking ja ha dit que estan decebuts amb la sentència, i defensa que les clàusules eren necessàries i proporcionades al mercat alemany.
Multa de 400 milions a Espanya
A Espanya, aquest estiu, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ja va imposar a la plataforma una multa de 413 milions d'euros per abusar de la seva posició. És la multa més elevada de la història de la CNMC.
Un abús que exercia a través d'aquestes clàusules, però també premiant els hotels que més habitacions ofereixin al seu portal en fer-los aparèixer al capdavant de les recerques. D'aquesta manera tenen un al·licient per concentrar tota la seva oferta a Booking en comptes de distribuir-la entre diferents plataformes.
Booking, sota el punt de mira de la CE
Al maig, la Comissió Europea va donar sis mesos a Booking per fer canvis en les seves operacions amb l'objectiu d'ajustar-se a la normativa contra els monopolis. És per això que aquesta política de restricció de preus va eliminar-se l'1 de juliol, segons la companyia.
- ARXIVAT A:
- Turisme