Boris Johnson salva les noves mesures anticovid tot i la rebel·lió d'alguns conservadors
L'expansió de la variant òmicron porta el govern britànic a tornar al teletreball i a la mascareta al transport públic i les botigues i a estendre a més llocs l'ús del certificat covid
L'increment de contagis de covid, en plena expansió de la variant òmicron, ha portat el govern britànic a prendre mesures, en alguns casos qüestionades per membres del mateix partit conservador.
L'executiu de Boris Johnson ha recuperat la mascareta al transport públic i a les botigues i altres espais interiors com cinemes, teatre o llocs de culte.
També ha instat a tornar al teletreball sempre que sigui possible i ha ampliat la llista de llocs on cal el certificat covid per entrar, afegint-hi les discoteques i clubs nocturns i els espectacles massius, en espais interiors amb més de 500 assistents o en exteriors amb més de 4.000 persones dretes o, en general, els actes amb més de 10.000 persones.
La rebel·lió més grans entre els "tories" aquest mandat
Les mesures s'han aprovat aquest dimarts al Parlament. I, precisament, l'extensió del passaport covid ha estat el tema més controvertit en la votació, en què Johnson ha afrontat la rebel·lió interna més gran del mandat entre els "tories".
Un centenar de diputats han votat en contra de l'anomenat pla B per Anglaterra. Hi ha hagut 369 vots afavor i 126 en contra, dels quals 96 han estat de conservadors.
En el cas de les mascaretes en interiors, la votació ha estat de 441 vots a favor per 41 en contra, amb el rebuig de 38 "tories".
Alguns han considerat draconianes les restriccions plantejades i han denunciat la vulneració de llibertats dels ciutadans.
D'altres, en canvi, les han rebutjat però com a forma de protesta contra el premier, al qual retreuen que posi en risc la majoria aconseguida el 2019 amb escàndols com la festa de col·laboradors seus a Downing Street fa un any, quan estaven prohibides les trobades nadalenques.
Aprovades amb el suport dels laboristes
El suport de l'oposició laborista, per tant, ha permès a Johnson tirar endavant el paquet de mesures.
Entre les novetats també hi ha que les persones vacunades amb la pauta completa no hagin de fer quarantena si han estat en contacte amb un positiu.
Johnson ha afirmat que les mesures són "proporcionades" davant l'amenaça que suposa l'òmicron.
Un mort al Regne Unit per l'òmicron, el primer d'Europa
El debat parlamentari té lloc l'endemà de la confirmació del primer mort per la variant òmicron en territori britànic, el primer a Europa.
Al Regne Unit s'han registrat gairebé 4.500 casos de la variant òmicron, que els científics esperen que sigui la dominant al país d'aquí a pocs dies, i 10 hospitalitzats.
Un dia més s'han repetit les cues llargues per vacunar-se amb la dosi de reforç, que Downing Street ha instat a posar-se i que oferirà a tots els majors de 18 anys d'aquí a finals d'any.
En una compareixença per videoconferència al Comitè de Ciència i Tecnologia de la Cambra dels Comuns, la presidenta de l'Associació Mèdica de Sud-àfrica ha afirmat que la majoria de casos vinculats a l'òmicron en aquest país són lleus i són menys severs entre els vacunats.
Londres elimina la llista vermella de viatges però exigirà tests
Un altre canvi que ha decidit el govern britànic és eliminar, des d'aquest dimecres, la llista vermella de destinacions de viatge.
Ja no es vetarà l'arribada de viatgers des de determinades zones perquè es considera que aquesta mesura ha perdut efectivitat per frenar l'expansió de l'òmicron. Fins ara, es restringia l'accés dels passatgers sense nacionalitat o residència britànica i se'ls obligava a fer un aïllament de 10 dies en un hotel.
El que sí que es manté és l'obligació de passar un test de covid 48 hores abans i després de viatjar al Regne Unit.
Les últimes setmanes s'havien inclòs a la llista 11 països africans.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19