Borràs, aquest dimarts al Parlament (ACN)

Laura Borràs perd la presidència del Parlament en ser suspesa com a diputada

Els membres de la mesa del PSC, ERC i la CUP han votat a favor de suspendre-la i Borràs els ha acusat d'haver actuat com a "jutges hipòcrites"

RedaccióActualitzat

Aquest dijous la mesa del Parlament ha suspès Laura Borràs com a diputada: l'organisme s'ha reunit per prendre la decisió després que el TSJC decidís obrir-li judici oral pels suposats delictes de prevaricació i falsedat documental.

El PSC, ERC i la CUP coincidien que calia suspendre-la i han sumat els vots necessaris per tirar-ho endavant. Els tres partits havien demanat a la presidenta que s'apartés i l'havien avisat que, si no ho feia, votarien a favor de suspendre-la basant-se en l'article 25.4 del reglament, que obliga la mesa a suspendre els diputats que s'enfronten a un judici per delictes vinculats a la corrupció.

D'aquesta manera, Borràs no perd l'acta de diputada però sí que perd totes les seves atribucions, també les de presidenta: no podrà votar ni participar en les sessions i no cobrarà sou com a parlamentària.

Un escenari sense precedents i amb incògnites per resoldre. De moment, la vicepresidenta Alba Vergés ja té delegades les funcions de presidenta, en un pas que ha estat automàtic. ERC ha emplaçat Junts a proposar un nom que pugui ser escollit per a la presidència, però la formació ja ha confirmat que no ho farà.

Vergés i Borràs en l'inici de la reunió en què s'ha decidit la suspensió de Borràs com a diputada (ACN / Bernat Vilaró)


"Cinc diputats vestits de jutges"

A dos quarts de tres ha comparegut Laura Borràs per valorar la decisió de la mesa, una valoració molt dura cap als cinc membres que han votat a favor de la seva suspensió.

Ha dit que han pres la decisió dues hores després que ella rebés la notificació del TSJC de l'obertura del judici "en una sincronització perfecta entre el poder judicial i el poder legislatiu".

També els ha acusat d'haver actuat com a "jutges" el dia abans que el Parlament comenci vacances:

"Aquests cinc diputats avui han vingut al Parlament de Catalunya no pas de diputats, han vingut vestits de jutges."

Borràs ha acusat els membres de la mesa d'"hipòcrites" i d'haver-la suspès amb un article que sabien que no podien aplicar, i també els ha acusat d'haver-ho fet únicament "per apartar-la políticament".


Decisió presa sense assessorament jurídic

La presidenta i diputada suspesa ha desplegat tot d'arguments en contra de la decisió, començant pel fet que la mesa no hagi demanat informes jurídics abans de prendre-la.

Segons ha dit, era necessari, perquè la corrupció no apareix com a delicte al Codi Penal, i qualsevol vinculació d'un delicte amb aquest concepte exigeix una interpretació subjectiva.

Borràs ha remarcat que el mateix article 25.4 preveu que, si hi ha dubtes, cal un dictamen de la comissió de l'estatut del diputat, i tampoc no s'ha demanat:

"Res els ha fet pensar que potser hauria estat prudent actuar com han actuat sempre i en tot moment en aquesta mesa, demanant informes jurídics per a qualsevol minúscula decisió que calgués prendre, i en un afer absolutament majúscul han considerat que no calia."

Tot i això, el PSC, ERC i la CUP han descartat demanar-lo, perquè entenen que els delictes dels quals se l'acusa --prevaricació i falsedat documental-- sí que estan vinculats a la corrupció.

Seguint el codi de conducta, a la deliberació de la mesa no hi ha participat Laura Borràs, pel conflicte d'interessos que hauria suposat.


"El reglament de l'enemic"

Borràs ha dit que, després de l'aplicació "del dret penal de l'enemic" als líders independentistes, ara se li ha aplicat a ella "el reglament de l'enemic", i ho ha considerat un fet gravíssim:

"S'ha produït un fet extraordinàriament greu, la suspensió de drets i deures de la presidenta del Parlament, cosa que allunya aquesta cambra de la defensa dels drets, és una passa enrere en la defensa dels drets fonamentals."


Només Junts defensava Borràs

Els Comuns, Cs, Vox i el PP no tenen representació a la mesa, però també havien demanat a Borràs que deixés el càrrec.

Laura Borràs presidint un ple del Parlament (Europa Press / David Zorrakino)

L'únic vot en contra de la decisió ha estat el de l'altra representant de Junts a la mesa, Aurora Madaula. La formació que també lidera Laura Borràs ha tancat files al voltant de la presidenta perquè considera que és un cas de persecució política.

Després de Puigdemont i Torra, no volien sacrificar ara Borràs, i el secretari general, Jordi Turull, ha volgut blindar la seva figura davant d'algunes veus discrepants al partit que haurien volgut que s'apartés abans que la mesa fes el pas.

La presidenta, però, no havia previst aquesta opció, i fins i tot havia assegurat a través de Twitter que no pensava dimitir "perquè fer-ho significaria acceptar que he fet el que m'acusen d'haver fet".

"Els que em vulguin morta, m'hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l'autonomia", va sentenciar.


"No estàs sola"

Per donar suport a Borràs, aquest dijous s'havien concentrat partidaris seus davant del Parlament darrere una pancarta amb el lema "No és justícia, és venjança".

Pancarta dels partidaris de Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament
La concentració de partidaris de Laura Borràs, aquest dijous davant del Parlament

Mentre hi havia aquesta concentració a fora i a l'espera que comencés la reunió de la mesa per prendre la decisió sobre Borràs, el grup parlamentari de Junts s'ha reunit a les onze del matí, una reunió en què han participat els diputats d'aquest partit i també, entre d'altres, l'expresident de la Generalitat Quim Torra.

L'expresident Quim Torra, aquest dijous arribant al Parlament

Un cop s'ha acabat aquesta reunió, i coincidint amb l'hora prevista perquè la mesa es reunís, les dotze del migdia, els membres de Junts han acompanyat Borràs fins a la sala de reunions de la mesa.

Allà la llavors encara presidenta del Parlament ha entrat a la reunió, i n'ha sortit força estona després, poc abans de la una, i previsiblement en aquest moment s'ha començat a debatre l'únic punt de dia, que era precisament la seva suspensió com a diputada.

Núvol de periodistes al voltant de Laura Borràs, aquest dijous al Parlament

Segons ha explicat, a dins Borràs ha intentat per última vegada convèncer els membres d'ERC, el PSC i la CUP que no la suspenguessin, dient-los que està convençuda que no se li pot aplicar el punt 4 de l'article 25 del reglament:

"Sempre he dit el mateix sobre això, he recordat l'esperit de l'article en qüestió, els he exhortat a aplicar l'article que considerin convenient, i si és aquest, naturalment, considerar que no concorre la suspensió de funcions."

Abans de tot això, havia sortit de l'edifici del Parlament per anar a saludar les persones concentrades en suport seu.

Laura Borràs acompanyada de Francesc de Dalmases, aquest dijous sortint del Parlament
Borràs parlant amb els seus partidaris concentrats davant del Parlament, aquest dijous a Barcelona


Torra demana que Junts surti del govern

Quan li han preguntat què hauria de fer Junts si se suspenia Borràs, l'expresident Quim Torra ha dit que creia que això ha de conduir a "una decisió claríssima", suggerint el trencament de la coalició de govern:

"Això ho decidirà Junts, però la reflexió que ha de fer Junts evidentment és que si la presidenta del seu partit és suspesa i Junts creu que no hauria de ser-ho, crec que la reflexió condueix a una decisió claríssima."

Torra, que no és membre de Junts però que ha expressat repetidament el seu ple suport a Laura Borràs, ha considerat "ignominiós" que es tracti de corrupta Borràs perquè, ha dit, "no s'ha aferrat mai a cap cadira".

Segons fonts de Junts, en la reunió del grup parlamentari prèvia a la reunió de la mesa no s'ha tingut en compte en cap moment la possibilitat de sortir del govern per aquest conflicte entorn de la presidenta del Parlament.


Les implicacions de la suspensió

Amb la suspensió, Borràs deixa d'exercir les funcions com a diputada i com a presidenta. L'article 40 del reglament de la cambra estableix que, en cas de vacant, absència o impediment de la presidenta del Parlament, qui ha de substituir-la és la vicepresidenta primera, que actualment és Alba Vergés, d'ERC. Aquest pas ja s'ha fet.

Junts tenia coll avall que passaria, però Esquerra obre la porta perquè Junts designi qui farà de president en funcions en substitució de Borràs, perquè l'acord entre tots dos partits recull que les funcions i atribucions de la presidència del Parlament recau en algú del partit de Borràs.

Alba Vergés, a la dreta de Laura Borràs en una reunió de la mesa (ACN)

Ara Junts haurà de valorar quin és el següent pas. L'ala que ha empès Borràs perquè aguantés i no dimitís és la que voldria mantenir un relat coherent: sortir del govern, que ara manté una negociació oberta en una taula en què no creu, i sortir de la Diputació de Barcelona, on governa amb el PSC.

Malgrat això, l'executiva ara mateix no està en aquesta tessitura. Amb unes municipals a la vista, la sortida del govern no està en els plans de Junts, però sí que s'intueix que la situació farà empitjorar unes relacions entre els socis que ja estaven tocades.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut