Borràs, en 10 frases: "El 14F és un plebiscit sobre l'estratègia cap a la independència"
Laura Borràs
Entrevistada a Catalunya Ràdio i a TV3

Borràs, en 10 frases: "El 14F és un plebiscit sobre l'estratègia cap a la independència"

RedaccióActualitzat

Laura Borràs, candidata a la presidència de la Generalitat per Junts per Catalunya, ha obert la tanda de les entrevistes electorals del 14F a TV3 i Catalunya Ràdio.

Nascuda a Barcelona el 5 d'octubre del 1970, Borràs és diputada al Congrés des del maig del 2019. Abans havia estat diputada al Parlament i consellera de Cultura del govern de Carles Puigdemont.

Preguntada per les enquestes electorals, respon que "les enquestes que ens posen en una posició tan destacada les rebem amb alegria, però amb prudència", perquè diu que des que està en política "les enquestes ens han estat desfavorables".

Borràs admet que el 14F "el principal repte és vèncer l'abstenció", l'abstenció que es produeix per "por" de la pandèmia i, "sobretot", l'abstenció causada per la "desafecció dels ciutadans" respecte a la política. Per això, defensa que cal "fer un esforç encara més gran per fer una crida a la participació, per garantir la salut democràtica del país".


El 14F, un plebiscit

"Aquestes eleccions, d'alguna manera, a més de ser el plebiscit que des de l'1 d'Octubre els catalans, quan van a les urnes, mesuren en forma de vots, també és, d'alguna manera, una mena de plebiscit intern sobre quina és l'estratègia que pugui, dins l'independentisme, estar en disposició de tenir més suports per avançar cap a la independència."


Puigdemont, a les llistes

"Per a Junts i per a molts catalans, Carles Puigdemont és el president legítim, perquè ho és. Hi és (a les llistes) perquè ens ajuda a entendre d'on venim i perquè representa la transversalitat que el 21 de desembre Junts representava."


L'efecte Illa

"No el temo perquè és una operació de màrqueting, jo vaig fer la broma que més que l'efecte Illa és el defecte Illa; ens el porten aquí després d'haver tingut un paper molt galdós en la gestió de la crisi sanitària."


El nou govern

"Si els partits independentistes assoleixen el que volem, que és la majoria absoluta, nosaltres hi serem per poder fer el govern, naturalment. S'han de fixar les noves bases d'un govern que no repeteixi els errors que ha tingut aquest govern, que han estat errors de tenir dos governs dins d'un govern, i això no pot funcionar."


Negociar amb l'estat

"La via de la negociació amb l'Estat l'hem de mantenir oberta? Nosaltres sempre l'hem mantinguda oberta, en uns termes que han de ser els que permetin una negociació, no caure en el que l'estat pretén fer veure. Estem a la UCI, el que volem és sortir de la UCI i per això calen polítiques valentes a l'hora de negociar amb l'estat."


Activar la DUI

"Anem cap aquí. JxCat té el compromís d'anar cap aquí, perquè és el que havíem de fer en el procés de la tardor del 2017, culminar l'1 d'octubre. El que cal és posar les bases. No només cal activar la DUI, sinó prèviament fer tota la feina, aprenent dels errors, que ens permeti estar en posició d'activar-la i de defensar-la."


La Covid, un argument més per la independència

"La nostra prioritat és la lluita contra la pandèmia, perquè ara és la dificultat més gran que tenim en tots els ordres de la nostra vida; però la pandèmia és una situació de crisi que no podem resoldre plenament sense disposar de totes les eines i de tots els recursos. La Covid és l'últim dels motius que s'ha afegit a la llarguíssima llista que ja teníem per poder voler la independència."


Pactes postelectorals

"És obvi que no pactarem amb partits que no són independentistes, ho farem amb les forces polítiques que obtinguin representació i que siguin independentistes."


Causa al Suprem

"Aquest cas vol condicionar la meva vida, la meva llibertat, perquè sabem que, quan el Suprem s'hi posa, no s'hi posa per poc. Intento que no em condicioni gens, perquè no hi ha cas i perquè això no hauria de passar, en un país democràtic."


Cordó sanitari a Vox

"Banalitzar l'entrada d'una organització de la ultradreta, com és Vox, és molt greu; la democràcia s'ha de protegir dels que la utilitzen amb unes finalitats absolutament execrables. Nosaltres ja vam fer cordó sanitari a Vox al debat de la campanya de les eleccions del 10N, on vaig fer una declaració i no hi vaig dialogar gens. Al Congrés dels Diputats no hem participat mai en cap moció presentada per Vox, només vam intervenir en la moció de censura contra Pedro Sánchez."


Borràs ha estat entrevistada per Laura Rosel en el programa El Matí de Catalunya Ràdio. Pots sentir l'entrevista íntegra.

 

 

Una hora més tard, la cap de llista de Junts ha passat pel plató d'Els Matins de TV3, on ha estat entrevistada per Lídia Heredia. Aquesta és l'entrevista íntegra:

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021JuntsLaura Borràs
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut