Borràs no dimitirà i lamenta que Aragonès no acceptés el pla de resistència per Juvillà
No ha concretat els detalls de la proposta, però assenyala Pere Aragonès, Esquerra i la CUP per no haver-la acceptat
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, atribueix la retirada de l'escó de Juvillà a una falta de resposta conjunta entre el govern i el Parlament. En una entrevista a RAC 1 ha afirmat que va arribar a presentar al president Pere Aragonès una "proposta ambiciosa de resistència col·lectiva a l'atac de l'Estat", ja que, assegura, la reacció ha de ser proporcional a la magnitud de l'atac, una defensa unitària per defensar-se col·lectivament.
"Em vaig sentir molt íntimament exposada després d'haver fet una proposta sincera i franca amb una voluntat de no resoldre aquest cas sinó de dir fins aquí, prou."
Borràs no ha detallat la proposta però ha donat a entendre que es tractava d'una estratègia global que passava per preservar la condició de diputat a Juvillà i, al mateix temps, per exemple, que el govern no acatés les sentències judicials que obliguen a fer almenys el 25% de castellà a les escoles, cosa que implicaria directament els directors de centres.
Ara acusa ERC i la CUP de no voler desobeir conjuntament i assenyala el president Aragonès. La presidenta del Parlament lamenta que aquesta proposta "no ha estat acceptada" i que "el resultat és el que hem tingut", que Juvillà ha acabat perdent l'escó. La conclusió, afegeix, és que "aquest cop no s'ha volgut evitar amb la proposta que jo feia."
No dimitirà
Després d'una setmana molt complicada i poc transparent, la presidenta del Parlament ha donat explicacions sobre les conseqüències polítiques d'aquest cas. La seva estratègia està qüestionada per les mateixes formacions independentistes, també des de la seva pròpia, però no renuncia al càrrec.
La presidenta del Parlament admet, això sí, que s'ho ha plantejat: "Tinc l'obligació de pensar tots els escenaris i el de la dimissió també ho és", ha assegurat.
"Si jo marxés seria llegit com una renúncia, com una manera de veure que el que ha passat és un error. I avui estic més convençuda que mai que l'estratègia que he plantejat és l'estratègia. El resultat no ha estat bo; per tant, jo tinc la sensació que he perdut o que no sempre les batalles es guanyen."
Borràs ha criticat que el resultat de tot plegat "desperti somriures solta el nas entre independentistes", un fet que li sembla "lamentable". La seva conclusió: "Hem de treballar perquè no passi, perquè els que sí que riuen i estan satisfets són els que apliquen la repressió des de l'Estat."
La presidenta de la cambra afirma: "La rendició no és una opció."
En l'entrevista ha defensat que l'estratègia de l'independentisme ha de ser la de la "no rendició" i que cal "compactar-nos i anar endavant, perquè quan no apareix la brúixola apareix la calculadora electoral".
Borràs ha dit que donarà explicacions a la Junta de Portaveus del Parlament i que estan estudiant presentar una querella contra la Junta Electoral Central per haver retirat l'escó a Juvillà abans que el Tribunal Suprem hagi resolt el recurs i les mesures cautelars que van presentar el mateix Parlament i el mateix exdiputat.
Sobre els dubtes de quan i qui va retirar l'escó al diputat, Borràs insisteix que Juvillà continuava sent membre de la cambra dijous, el dia que la CUP, sense haver-ho pactat, va demanar que Juvillà pogués delegar el vot. Ella diu que ho va acceptar, però que no li va permetre votar per un conflicte d'interessos.
Malgrat tot, l'acta del Ple revela que la delegació de vot no va ser acceptada. Per justificar-ho, la secretària general assegura que hi va haver una disfunció del sistema informàtic.
Juvillà va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a 6 mesos d'inhabilitació per no despenjar uns llaços grocs de la Paeria quan era regidor a l'Ajuntament de Lleida el 2019.