
Boye nega haver blanquejat diners per al narco Sito Miñanco i denuncia pressions per incriminar-lo
L'advocat de Carles Puigdemont ha declarat com a acusat en el judici contra el narcotraficant gallec que es fa a l'Audiència Nacional
L'advocat Gonzalo Boye ha negat haver blanquejat diners i falsificat documents per al narcotraficant gallec José Ramón Prado Bugallo, més conegut com a Sito Miñanco, a qui va defensar en causes judicials anteriors. Boye ha declarat aquest dilluns en el judici contra Sito Miñanco que s'està fent a l'Audiència Nacional i ha assegurat que el van imputar arran de "pressions policials", després que un altre dels acusats el vinculés amb el blanqueig a canvi de quedar en llibertat.
L'advocat ha explicat que el seu despatx va fer gestions per recuperar part dels gairebé 900.000 euros que van confiscar a un client seu l'any 2017 a l'aeroport de Madrid-Barajas. Segons el relat de Boye, aquest client, l'acusat Manuel G. R., li va presentar documentació per acreditar que portava aquests diners a Colòmbia per uns compromisos de pagament de la seva empresa.
En la seva declaració al judici, Boye ha dit que un altre dels acusats, Manuel P. S., va canviar la versió al jutjat per apuntar que els diners eren de l'organització de Sito Miñanco després que agents de la Policia el visitessin a la presó per prometre-li que quedaria en llibertat si declarava en contra de l'advocat:
"Jo li pregunto sobre això i ell m'ho explica, però fa un pas més. Aquesta vegada defineix qui li va fer les visites, que era la Policia, i que l'acord era deixar-lo en llibertat a canvi de declarar en contra meu."
Efectivament, l'acusat va sortir de la presó poc després. Segons Boye, el mateix advocat d'aquest acusat li va confessar que el seu client havia rebut visites i "ofertes" a la presó per part d'agents policials. De fet, l'any 2023 Boye va aconseguir gravar una conversa en què l'advocat admetia que el seu client l'havia incriminat per indicació dels agents a canvi de la llibertat.
Boye, però, ha assegurat a l'Audiència Nacional que, en aquelles dates, Sito Miñanco no va participar en cap reunió al seu despatx per l'assumpte dels diners intervinguts a l'aeroport.

Segons l'advocat, Manuel G. R. era l'amo d'una empresa de seguretat que gestionava una galeria de tir a Alpedrete, a la Comunitat de Madrid, i ja havia estat client seu anteriorment. Però Boye apunta que no tenia cap relació amb Sito Miñanco. La filla del narcotraficant, advocada de professió, sí que col·laborava al despatx de Boye.
De fet, ha insistit que en cap moment va sospitar que els diners procedissin de cap activitat il·legal i tots van pactar que el bufet d'advocats cobraria un 15% de la quantitat recuperada. L'advocat ha negat rotundament que ni en aquella ni en cap altra reunió hi participés Sito Miñanco.
Gonzalo Boye creu que tot plegat forma part d'una maniobra per atacar-lo per la seva vinculació amb el moviment independentista català.
La Fiscalia manté la petició de presó per a Boye
Després de la declaració de l'advocat, la Fiscalia manté la petició de 9 anys i 9 mesos de presó per a l'advocat. En les conclusions, el fiscal ha reiterat les acusacions de blanqueig de capitals i falsificació de document per a Boye.
La Fiscalia acusa Boye d'haver falsificat documents per justificar l'origen dels diners i facilitar el blanqueig de capitals de l'organització de Sito Miñanco.
D'altra banda, el ministeri públic ha ratificat les peticions de pena per als més de 40 acusats en el judici, entre les quals, els 31 anys i mig de presó per a Sito Miñanco per haver intentat introduir a Espanya gairebé quatre tones de cocaïna procedents de Sud-amèrica el 2017.
- ARXIVAT A:
- JudicialNarcotràfic