Puigdemont: "No tornaré ni emmanillat ni rendit davant d'un jutge espanyol"
- TEMA:
- Pablo Llarena
L'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont vol lliurar la batalla judicial a Europa "fins al final" i no preveu cap pacte amb el govern espanyol que li permeti tornar al país. En un vídeo difós a través de les xarxes socials, assegura que el seu objectiu és "tornar lliure".
Hores després que el jutge Pablo Llarena hagi retirat la sedició de la causa contra ell, Puigdemont ha rebutjat cap gest que pugui ser vist com un aval a la política de l'executiu de Pedro Sánchez cap a Catalunya:
"Jo no avalaré amb el meu benefici personal una política que pretén criminalitzar l'anhel dels catalans de viure definitivament en un país lliure. I que ningú no tingui dubtes: no tornaré ni emmanillat ni rendit davant d'un jutge espanyol per tal que sigui indulgent, lluitaré per tornar lliure"
Puigdemont ha insistit que en cap moment s'ha guiat per "càlculs personals ni càlculs partidistes i tampoc ho faran ara" i que no reclama a les autoritats espanyoles "cap benefici" per a la seva situació personal. "No crec que solucions personals serveixin per resoldre el conflicte de fons", apunta.
L'expresident de la Generalitat prioritza la batalla judicial europea, que ha dit que es troba en els darrers capítols, i s'ha compromès a lliurar-la "fins al final", encara que el resultat no sigui l'esperat:
"Assumeixo el risc que comporta que el resultat de la batalla europea no sigui l'esperat, però el risc és molt més alt si acceptem la idea que l'octubre del 2017 vam fer una cosa diferent que la de complir democràticament amb el nostre compromís i que això mereix algun tipus de condemna."
Crítiques a l'estratègia de desjudicialització
Puigdemont ha estat molt crític amb els defensors de la reforma del Codi Penal, que deroga el delicte de sedició i modifica el de malversació. "Qui volia veure en els canvis legislatius una eina per revertir aquesta tendència, s'equivocava", ha dit en un missatge dirigit a Esquerra:
"Avui el Tribunal Suprem ja ha deixat clara quina és la seva interpretació i com ens aplicaran la poc afortunada reforma del delicte de malversació."
Arran de la interlocutòria de Llarena, el líder de Junts ha lamentat que "a Espanya es fa política des dels tribunals i es canvien els actes judicials a conveniència només per aconseguir una finalitat política".
Puigdemont ha recordat que, després que Alemanya acceptés extradir-lo per malversació --però no per rebel·lió-- el juliol del 2018, el mateix jutge Llarena va renunciar-hi:
"Una justícia que primer persegueix per rebel·lió, ara reclamarà la meva detenció per un delicte que ella mateixa va desestimar a Alemanya fa quatre anys i mig. No és un justícia previsible, no és una justícia que pugui donar cap garantia de respecte a drets fonamentals; per tant, no és una justícia democràtica."
Puigdemont, que rebutja cap acord que comporti "acceptar ser condemnat per delictes suposadament menors", com seria el de malversació, ha proclamat que no s'ha de "permetre cap condemna per decisions polítiques", una opció que no garanteix cap pacte amb el govern espanyol. "Volem guanyar la nostra llibertat, que cap institució espanyola ens donarà", ha conclòs.
Boye recorda el precedent de Schleswig-Holstein
"És una crítica oberta al poder legislatiu, fins i tot amb desqualificacions." Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, ha estat molt dur amb la interlocutòria del jutge Pablo Llarena, en què retira la sedició de la causa contra l'expresident de la Generalitat.
Boye ha qualificat la interlocutòria de "preocupant" i considera que, amb aquest text, el jutge del Tribunal Suprem "ha derogat" la reforma de la malversació inclosa en el nou Codi Penal.
Amb l'entrada en vigor, aquest mateix dijous, de la reforma del Codi Penal, queda derogat el delicte de sedició. És per això que Llarena ha decidit retirar aquest delicte de la causa contra Puigdemont i Comín, tot i que hi manté la malversació en el tipus més greu, i la desobediència.
Com ha fet també Puigdemont, Boye ha recordat la decisió del tribunal de Schleswig-Holstein d'acceptar l'extradició de l'expresident de la Generalitat només per malversació, el juliol del 2018. Aleshores, el jutge del Suprem va decidir retirar l'euroordre:
"Llarena va dir a Alemanya que no acceptava l'entrega de Puigdemont per malversació i ara diu que el perseguirà pel delicte de malversació."
Per l'advocat dels eurodiputats de Junts, "Llarena continua sense entendre el que li va dir Schleswig-Holstein el juliol del 2018", quan considera que el tribunal alemany va assenyalar que "la sedició era un delicte poc democràtic".
"La Clara sempre ha tingut clar que tornarà"
El cas de l'altra eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, és diferent. Igual que Marta Rovira, l'exconsellera d'Ensenyament només està acusada de desobediència, un delicte que no comporta penes de presó.
Sobre Ponsatí, l'advocat ha dit que serà ella qui decidirà quan tornarà a Catalunya:
"La Clara sempre ha tingut clar que tornarà, i també els exiliats. Tots tornaran."
Boye, però, ha evitat donar cap pista sobre quan podria produir-se aquest retorn.
- ARXIVAT A:
- Judici procés Procés català Carles Puigdemont Clara Ponsatí Toni Comín Marta Rovira Tribunal Suprem Pablo Llarena Sedició Malversació